Velikim majmunima u Africi preti "mračna budućnost"

Stanište velikih majmuna poput gorila, bonoba i šimpanzi u sledećih 30 godina će se veoma smanjiti, pokazalo je istraživanje više od 60 naučnika.
Velikim majmunima u Africi preti "mračna budućnost"
Foto: Pixabay
Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Diversity and Distributions", do 85 odsto trenutnog raspona populacije majmuna više neće imati stanište do sredine veka.
 
Uništavanje staništa usko je povezano s klimatskim promenama, krčenjem šuma i rastom ljudske populacije.
 
Gorilama, bonoboima i šimpanzama preti "mračna budućnost", upozorava dr Ilka Herbinger iz Svetskog fonda za prirodu (WWF), koautorka studije.
 
"U mnogim regijama Afrike našoj najbližoj rodbini preti izumiranje", rekla je.
 
Herbinger apeluje da se mora zaustaviti klimatski kolaps i uništavanje šuma kako bi se ublažilo masovno izumiranje velikih majmuna.
 
Prema studiji, koja je prvi put objavljena u nedelju, za opstanak afričkih majmuna takođe je presudno održavanje i uspostavljanje "veza i hodnika" između staništa koji bi mogli biti utočište u budućnosti.
 
Na primer, planinski lanci trenutno su manje pogodna staništa za neke vrste velikih majmuna, ali očekuje se da će se to promeniti globalnim zagrevanjem. Životinje bi teoretski mogle da prežive ako bi mogle da migriraju iz nizija u planine.
 
Studija je prva koja je u celini ispitala efekte klimatskih promena, upotrebe zemljišta i porasta ljudske populacije na budući raspon populacije gorila, šimpanzi i bonoba.
 
Trenutno su svi afrički majmuni navedeni na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kao ugroženi ili kritično ugroženi.
  • Sahelantropus Tadens

    26.07.2021 22:26
    Ororin Tugenensis
    Ništa, moraće i oni na dve noge kao mi.
  • Cocco

    08.06.2021 11:53
    A u Srbiji, veliki majmuni vide svetlu budućnost! Tako se i ponašaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.