Hteli da spasu tasmanijske đavole, pa istrebili male pingvine

Vrsta malih pingvina istrebljena je sa malog australijskog ostrva Marija od strane tasmanijskih đavola.
Hteli da spasu tasmanijske đavole, pa istrebili male pingvine
Foto: Pixabay
Ostrvo Marija, površine 116 kvadratnih kilometara, a koje se nalazi u Tasmanijskom moru, bilo je dom za oko 3.000 gnezdećih malih pingvina kada su 2012. godine na njega dovedeni tasmanijski đavoli kako bi se spasili od istrebljenja, piše Gardijan.
 
Međutim, plan da se spasi populacija tasmanijskih đavola stvaranjem geografski izolovane populacije koje ne bi oboljevale od zaraza i smrtonosnog tumora lica, dovela je do istrebljenja pingvina.
 
Na ostrvo je doneto 28 tasmanijskih đavola 2012. godine a do 2016. izbrojano ih je oko 100.
 
Erik Vehler, osnivač organizacije za zaštitu ptica na Tasmaniji, rekao je da je gubitak ptica tužan, ali ne i iznenađujuć.
 
"Svaki put kada ljudi namerno ili slučajno uvedu sisare na okeanska ostrva, ishod je uvek katastrofalan za jednu vrstu ptica. Gubitak 3.000 parova pingvina je veliki udarac", rekao je Vehler.
 
Izveštaj Tasmanijskog odeljenja za primarne industrije, parkove, vode i životnu sredinu iz 2011. godine predviđao je da bi uvođenje torbara mesojeda "imalo negativan uticaj na male kolonije pingvina".
 
Vlada Tasmanije oglasila se i rekla da je program spasavanja tasmanijskih đavola praćen i da će se nastaviti jer je bitan za održavanje populacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.