Francuska zabranila lov ptica uz pomoć lepka

Lov ptica lepkom definitivno je proglašen nelegalnim u Francuskoj, čime je stavljena tačka na višegodišnju raspravu pristalica i protivnika te sporne metode, koja se smatra tradicionalnom.
Francuska zabranila lov ptica uz pomoć lepka
Foto: Pixabay
Posle obraćanja evropskom sudu, koji je u martu ocenio da ta tehnika lova nanosi "nepopravljivu" štetu svim uhvaćenim pticama, najviši upravni sud u Francuskoj definitivno je poništio sva izuzeća koja je država odobravala za takav lov, ocenivši da je "suprotan evropskom pravu".
 
Metoda lova zvana "tradicionalnom" sprovodi se u pet departmana na jugoistoku Francuske.
 
Ta metoda, namenjena kosovima i drozdovima, sastoji se u tome da se uhvate ptice u zamku na grančicama namazanim lepkom. Tako uhvaćene ptice stavljaju se u kavez i pesmom privlače druge ptice za lovce.
 
Međutim, aktivisti za očuvanje životne sredine godinama se sudski bore da se to zabrani, ukazujući da se radi o svirepoj neselektivnoj metodi koja dovodi do hvatanja i drugih ptica pored onih ciljanih, uključujući onih koji spadaju u ugrožene vrste.
 
Lovci uveravaju da ptice greškom uhvaćene budu očišćene i puštene nazad u prirodu.
 
Posle brojnih žalbi, u kojima se tražilo od suda da poništi vladine ukaze o izuzeću kojim se dozvoljava takav lov u ime tradicije, sud se na kraju obratio Evropskom sudu za ljudska prava.
 
Evropski sud za ljudska prava je odgovorio da i pored čišćenja uhvaćene ptice pretrpe nepopravljivu štetu, tako da je francuski sud doneo odluku da poništi sve izdate dozvole o izuzeću.
 
Sud je naveo da ni vlada ni savez lovaca nisu dali dovoljno dokaza da se potvrdi da druge vrste nisu ulovljene ili da će greškom uhvaćene ptice pretrpeti samo zanemarljive štete kada se očiste i puste. Sud je dodao da jedini cilj očuvanja te tradicije nije dovoljan da se opravda davanje izuzeća od zabrane.

Teme

lov

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.