VIDEO: Objavljen redak snimak najneuhvatljivije divlje mačke na svetu

Redak snimak snežnog leoparda u divljini snimljen je u istočnom Kazahstanu.
 VIDEO: Objavljen redak snimak najneuhvatljivije divlje mačke na svetu
Foto: Pixabay
U Nacionalnom parku Katon-Karagay kamera je uhvatila dvogodišnjeg mužjaka. Poslednji put ova vrsta u toj regiji je snimljena 2017. godine. 
 
Kamera je takođe snimila još jednog snežnog leoparda, ženku s mladunčetom. 
 
Istraživači su oduševljeni ovom vešću s obzirom na to da nisu uspeli da pronađu nijednog snežnog leoparda kada su to pokušali pre dve godine. 
 
Ovu vrstu je zaista teško snimiti s obzirom na to da živi visoko na nepristupačnim planinama središnje Azije. 
 
Prema Svetskoj organizaciji za prirodu (WWF), zbog krivolova i klimatskih promena u divljini je ostalo samo četiri hiljade jedinki ove vrste.
 
Jedan od razloga zašto je na meti krivolovaca je prelepo belo krzno, ali i visoka cena koju se može postići prodajući ga za potrebe tradicionalne kineske medicine. Pored toga ova živtinja je progonjena jer ponekad ubije neku domaću životinju. U svim zemljama u kojima živi je zaštićena vrsta, ali krivolov je i dalje ugrožava.
 
Pored toga, i lov na njihov prirodni plen je ozbiljan problem za ovu veliku mačku. Snežni leopard je vrlo redak u velikim delovima područja koja nastanjuje.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.