U Indiji spaljeno oko 2.500 starih rogova povodom Svetskog dana nosoroga

U Indiji je danas spaljeno oko 2.500 starih rogova nosoroga kako bi se proširila svest o potrebi zaštite ove retke životinje na Svetski dan nosoroga.
U Indiji spaljeno oko 2.500 starih rogova povodom Svetskog dana nosoroga
Foto: Pixabay
Desetine hinduističkih sveštenika izvodili su rituale i pevali molitve, dok je premijer savezne države Asam Himanta Bisva Sarma, zapalio vatru na velikoj platformi sportskog stadiona u blizini čuvenog nacionalnog parka Kaziranga, prenosi AP.
 
Rogovi koji su spaljivani, čuvani su godinama i potiču od nosoroga koji su umrli prirodnom smrću u Kazirangi i drugim manjim staništima širom države Asam, a delom su i oduzeti od lovokradica.
 
Kaziranga je dom za skoro 2.500 indijskih nosoroga i najveće je stanište na svetu ove retke životinje.
 
Vlada države Asam dodelila je lovočuvarima u parku dodatna ovlašćenja kako bi zaštitili životinje, slična oružanim snagama u slučajevima ozbiljnih nemira.
 
Oni imaju zadatak da štite nosoroge, ali lovokradice ipak uspevaju da povremeno ubiju neke od njih, a njihove rogove zatim prodaju onda u Južnoj Aziji, Kini, Vijetnamu i nekim drugim zemljama zbog verovanja da sadrže afrodizijak i lekovita svojstva.
  • Slucaj

    23.09.2021 19:40
    A zastita vazduha od zagadjenja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.