Dva lava u ZOO vrtu u Zagrebu zaražena kovidom

U ZOO vrtu u Zagrebu dva lava su zaražena korona virusom, što je prva potvrda bolesti kod bilo koje životinje u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka epidemije, saopštilo je danas Ministarstvo.
Dva lava u ZOO vrtu u Zagrebu zaražena kovidom
Foto: Pixabay

Virus je potvrđen u sredu labaratorisjkim pretragama, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava. Uzorci su, kako se navodi, uzeti radi pojave kliničkih znakova bolesti i epidemiološke povezanosti sa osobom obolelom od kovida-19.

U saopštenju se precizira da su pretrage obavljene u okviru Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 kod životinja i utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji kovid-19 na području Hrvatske koji sprovodi laboratorija Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Ministarstvo podseća da, prema tumačenjima Svetske organizacije za zdravlje životinja, nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju korona virusa na ljude, pa se rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.
 
I pored toga se, među ostalim, preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili kod kojih je potvrđeno da su obolele od te bolesti, izbegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima, kao i primena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice, navelo je hrvatsko ministarstvo. 
  • Korto Malteze

    25.11.2021 10:36
    Jesu li bili vakcinisani, zna li se sta? Jako neodgovorno ponasanje mladih lavova, drsko i bezobrazno.
  • Sima

    25.11.2021 08:06
    Ovo je vrhunac ludila,ovo je patologija.
  • /

    24.11.2021 19:27
    kako li im uzeše nazofaringealni bris

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.