Francuska kompanija prestala da prodaje okrugle akvarijume jer izluđuju ribice

Vodeći francuski prodavac akvarijuma odlučio je da prestane da prodaje okrugle posude za zlatne ribice jer ih izluđuju i dovode do njihove prevremene smrti.
Francuska kompanija prestala da prodaje okrugle akvarijume jer izluđuju ribice
Foto: Pixabay
Francuski lider na tržištu opreme za kućne ljubimce AgroBiothers Laboratoire više neće prodavati akvarijume kapaciteta manjeg od 15 litara i nudiće samo pravougaone, jer je stavljanje ribe u male okrugle posude bez filtracije i oksigenacije zlostavljanje životinja, stoji u saopštenju.
"Ljudi kupuju zlatnu ribicu za svoju decu impulsivno, ali kada bi znali kakvo je to mučenje, ne bi to radili. Okretanje u maloj okrugloj posudi izluđuje ribu i brzo je ubija", rekao je izvršni direktor AgroBiothersa Metju Lambo za Rojters.
Zlatne ribice mogu da žive do 30 godina i narastu do 25 cm u velikim akvarijumima ili ribnjacima, ali u malim posudama često uginu u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Kazao je da su zlatne ribice društvene životinje kojima je potrebno društvo drugih riba, dovoljno prostora i čista voda, zbog čega je za akvarijum ipak potrebna neka minimalna oprema i znanje.
 
Francuska je evropsko tržište broj jedan za akvarijumske ribe s oko 2,3 miliona riba, rekao je Lambo. Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja odavno su zabranile okrugle posude za ribe, ali Francuska nema zakon o tom pitanju.
 
"To je francuski anakronizam, zato smo odlučili da reagujemo. Ne možemo svim kupcima da objasnimo da je držanje ribe u okrugloj posudi okrutno. Smatramo da je naša odgovornost da potrošačima više ne dajemo taj izbor", rekao je Lambo.
 
AgroBiothers, koji ima francuski tržišni udeo od oko 27 odsto u proizvodima za kućne ljubimce, prodavao je prethodnih godina oko 50.000 okruglih posuda godišnje za ribe po dvadesetak evra po komadu.
 
"Postoji potražnja za okruglim akvarijumima za ribu, ali realnost je da je ono što nudimo deci mogućnost da vide kako zlatne ribice polako umiru", rekao je.
  • Ribica

    26.01.2022 19:48
    Ja bih polutičare stavila u okrugle akvarijume

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.