VIDEO: Oslobođen krokodil koji je šest godina oko vrata nosio gumu

Krokodil iz Indonezije koji je protekilh šest godina živeo sa gumom od motocikla obmotanom oko vrata konačno je od nje oslobođen.
Plemenit čin uspeo je da obavi indonežanski lovac na ptice.
Slanovodna ženka krokodila duga 4,5 metara postala je ikona naroda u gradu Palu, glavnom gradu centralnog Sulavezija. Divlja zver viđana je u gradskoj reci sa gumom obmotanom oko vrata koja je pretila da je uguši.
Aktivisti za zaštitu prirode utrkivali su se da spasu krokodila otkako su ga stanovnici primetili 2016. godine. Pre dve godine australijski lovac na krokodile Metju Rajt i Forest Galante, američki biolog za divlju prirodu, pokušali su, ali nisu uspeli da životinju oslobode od gume.
 
Početkom januaRa lovac na ptice i trgovac Tili (35), koji se nadavno preselio u grad, čuo je priču o krokodilu i rešio da ga spasi.
 
Tili je pre uspešnog poduhvata rekao da ima iskustva sa hvatanjem životinja, ne samo ptica već i životinja sa farmi koje su oslobođene iz kaveza i da se nada da će uspeti da oslobodi krokodila.
 
On je za drvo u blizini reke zavezao zamku od konopaca i postavio kokoške, patke i ptice kao mamac za krokodila. Posle tri nedelje čekanja i nekoliko neuspešnih pokušaja krokodil je konačno uhvaćen u zamku. Uz pomoć dva prijatelja Tili je uhvatio krokodila i prerezao gumu. Zatim su ga pustili u prirodu.
 
Prirodnjaci kažu da im nije jasno kako je guma završila oko vrata krokodila, ali pretpostavljaju da je razlog tome možda neuspešni pokušaj hvatanja životinje.
 
Podaci Vlade govore da je od 2007. do 2014. godine zabeleženo 279 napada krokodila u Indoneziji. Od toga su 268 napada izveli slanovodni krokodili dok je od njih 135 napada bilo fatalno po ljude.
 
Međutim, uprkos napadima, slanovodni krokodili su u Indoneziji zaštićeni zakonom.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.