Naučnici na Novom Zelandu otkrili retku bebu "duha ajkule"

Novozelandski naučnici otkrili su bebu takozvane "duh ajkule", malo poznate i retke riblje vrste koja živi u senovitim dubinama okeana.
Duh ajkule, poznate i kao himera, retko se primećuju, a viđanje njihovih mladunaca je još ređe, prenosi BBC.
Novoizlegla ajkula uočena je na dubini od oko 1,2 km pod vodom u blizini Južnog ostrva, a naučnici navode da ovo otkriće produbljuje razumevanje najmlađeg stadijuma ove vrste.
"Dubokovodne vrste je generalno teško pronaći, a posebno vrste poput duhova ajkula koje su obično prilično zagonetne", izjavila je Brit Finuči, članica tima koji je radio na ovom otkriću.
 
Embrioni duhova ajkula razvijaju se u kapsulama jaja položenim na morskom dnu.
 
Duh ajkule nisu zapravo prave ajkule, već vrsta ribe koja je blisko povezana sa ajkulama i ražama. Njihovi skeleti prvenstveno se sastoje od hrskavice, što im daje pomalo jeziv izgled.
 
Većina vrsta duhova ajkula naseljava duboko more, iako nekoliko vrsta radije živi u plitkim priobalnim vodama.
  • Slucaj

    17.02.2022 09:56
    Сад је за једну ређа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.