Srpski petao dobija skulpturu u Hitlerovom rodnom gradu

Braunau, gradić na granici Austrije i Nemačke, poznat po tome što se u njemu rodio Adolf Hitler, od juna bi mogao da postane poznat i po skulpturi srpskog petla dugopevca.
Srpski petao dobija skulpturu u Hitlerovom rodnom gradu
Foto: Pixabay
"Priča potiče sa kraja Prvog svetskog rata, kada je nemački vojnik, povlačeći se kući sa jugoistocnog ratišta sa sobom poneo petla, dugopevca koga je našao u Srbiji i zavoleo ga. Međutim, kada je iz Braunaua sa petlom u naručju krenuo mostom da pređe u Bavarsku, nemački carinici su ga zaustavili i petlu odrubili glavu", objašnjava za Tanjug Zoran Šijaković, lokalni sekretar za kulturu koji je i inicijator ideje o postavljanju skulpture.
Vest o vojniku i srpskom petlu sa kojim je proveo godine, sprijateljio se i zavoleo ga objavljena je, priča on, 29. juna 1918. godine na naslovnoj strani lokalnih novina, a sto godina kasnije zahvaljujući lokalnom novinaru opet je dospela u javnost.
"U čast tom srpskom petlu mi podižemo bronzanu skulpturu. To je moja inicijativa i tokom juna petao će biti postavljen na mosti na reci In", priča Šijaković koga su salcburški mediji uvrstili u 100 najpopularnijih sugrađana, a Vlada Gornje Austrije odlikovala za stvaralački rad.
 
Šijaković u priči o petlu podseća da su mnoge životinje bile heroji Prvog svetskog rata, a neke su imale i manje zvaničnu ali ključnu ulogu za moral vojnika u rovovima, podsećale ih da razmišljaju o životu i danima koje će živeti.
 
Sagovornik Tanjuga podseća da je Francuska pre par godina odlučila da prizna ulogu životinja u ratu a Velika Britanija je 2004. u Londonu postavila veliki spomenik u čast njihovom doprinosu.
 
Braunau je, kako kaže, stigmatozovan kao Hitlerovo rodno mesto zbog čega se svi trude da doprinesu da grad izađe iz tog negativnog imidža.
 
U Braunau se svaki dan vijori srpska zastava a to je, dodaje, i grad u kojem je sahranjeno 16 Srba iz vremena Prvog svetskog rata.
 
"Taj deo grada cele godine predočava slike prošlosti", kaže Šijaković i dodaje da svake godine na Vidovdan odlaze na groblje da tim Srbima odaju počast, koji su tu, kako istorijski izvori jasno govore, bili u logoru ratnih zarobljenika "Kriegsgefangenenlager", formiran 1915. godine.
 
Udruženje Danica, koje je osnovao u Salcburugu 1999. godine u cilju negovanja srpske tradicije i kulture, toj temi je pre par godina posvetilo muzejsku postavku "Srbi u Braunau - 100 godina", koja je, kaže, doživela neočekivano veliki uspeh, a na otvaranju izložbe video linkom se obratio i tadašnji ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.
 
Dodao je da su prvi članovi Udruženja bili nekadašnji studenti salzburškog univerziteta Mocarteum, poreklom sa prostora bivše SFRJ i da je njihovo muzičko obrazovanje uslovilo vrtoglavi razvoj vokalno-instrumentalnog ansambla. Članovi Danice bave se i drugim vrstama umetnosti.
 
Taj ansambl jedan je od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji. Osim virtuoznosti na autentičnim instrumentima i višeglasnog pevanja, karakteriše i ga i višejezička interpretacija pesama, što je ansamblu dalo dodatnu autentičnost i otvorilo vrata raznih festivala.

Teme

petao
  • pismen

    03.05.2022 23:29
    @Dragan
    meni se cini da Vi bas i niste procitali izjavu Lavrova.
  • Zare

    03.05.2022 11:47
    @Dragan
    Kada se prilazi Braunau od strane Beca, zaista ne mozes a da ne pomislis kako je Hitler prolazio upravo tim lepim predelima i to je ono sto opterecuje danasnje gradjane tih mesta, tako da je logicna potreba da se podseti i na druge istoriske dogadjaje. Inace ko poznaje Austrijance i "zapadne" Nemce, zna da ih ta prica oko II rata ne zanima koliko recimo Lavrova.
  • Dragan

    02.05.2022 23:02
    Ah
    Ovaj tekst kao izjava Lavrova juče što je izazvala skandal"da Zelenski je jevrej,ali je i Hitler jevrej" i "jevreji su bili naj veći antisemiti". Izrael traži izvinjenje za ovu ne oprostivu uvredu jevreja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.