Sud odlučio: Slonica Hepi ostaje u zoo vrtu, nema prava na slobodu kao ljudi

Slonica Hepi ostaće u zoološkom vrtu u Bronksu nakon što je sud u Njujorku odlučio da, u skladu sa američkim zakonom, na nju ne mogu da se primenjuju pravila koja se odnose na ljude.
Vrhovni sud savezne države Njujork je većinom glasova od 5-2 odbacio argument jedne grupe za zaštitu životinja da je slonica nezakonito zatvorena u zoološkom vrtu, preneo je BBC.
Iako su slonovi "impresivni", navodi se u obrazloženju presude, oni nemaju ista prava na slobodu kao ljudi.
Grupa za prava životnja tražila je da se Hepi iz zoološkog vrta prebaci u jedno utočište za slonove.
 
Sudije su raspravljale o tome da li se pravni princip "habeas corpus", koji štiti od nezakonitog zadržavanja, može primeniti i na emocionalno složene i inteligentne životinje.
 
"Iako niko od nas ne osporava impresivne sposobnosti slonova, mi odbacujemo argumente podnosioca peticije da imaju pravo da traže pravni lek 'habeas corpus' u ime slonice Hepi", napisala je predsednica sudskog veća Dženet Difjore u ime većine.
 
Ona je istakla da je "habeas corpus" procesno sredstvo čiji je cilj da obezbedi prava na slobodu ljudskih bića koja su nezakonito zadržana, a ne životinja koje nisu ljudi.
 
Odluka Vrhovnog suda je usledila nakon više odluka nižih sudova, koji su stali na stranu Zoološkog vrta u Bronksu u slučaju koji je pokrenula pravna neprofitna organizacija "Nonhuman rights project" sa sedištem u Njujorku. Oni su tražili da se pedesetjednogodišnja slonica izmesti iz zoološkog vrta u Bronksu, zbog toga što je nazakonito zatvorena u ograđenom prostoru od jednog hektara.
 
Kompanija koja upravlja tim zoološkim vrtom je odbacila takav opis i navela da Hepi i njen partner imaju svu neophodnu pažnju.
 
Sudija Dženi Rivera, koja je glasala za oslobađanje slonice, kazala je da je njeno zatočeništvo u suštini nepravedno i nehumano i predstavlja uvredu za civilizovano društvo.
 
Hepi je rođena u divljini na Tajlandu, gde je uhvaćena i dovedena u zoološki vrt u Bronksu 1977, kada je bila stara godinu dana.
  • Vlada

    15.06.2022 15:56
    Godine
    Iz teksta sledi da je slonica stara pedesetjednu godinu, a rođena je 1976-e. Nešto ne štima.
  • Maks

    15.06.2022 15:21
    Slonica - sloboda
    Pa cela planeta je u jednom ogromnom zoo vrtu. Jedan posto manijaka odlucuje o nasim zivotima.
  • 002211

    15.06.2022 12:26
    ... Još se slonica zove Hepi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.