Evo koliko košta porođaj u Americi

Biti roditelj je neprocenjivo, ali u Sjedinjenim Američkim Državama to poprilično košta.
Evo koliko košta porođaj u Americi
Foto: Pixabay
Nova studija otkrila je da će samo porođaj budući roditelji platiti oko 20.000 dolara, što je neverovatan iznos s obzirom na to da je prosečni dohodak američkog domaćinstva 67.521 dolar.
Studija Fondacije "Kaiser Family" koristila je podatke iz IBM Health Analytics MarketScan Commercial Claims and Encounters Databasea, gde se čuvaju zdravstveni kartoni više od dva miliona žena u periodu od dve godine.
Prema prikupljenim podacima, od 2018. do 2020. žene od 15 do 49 godina starosti koje su rodile, u proseku su imale 18.865 dolara zdravstvenih troškova više od onih koje nisu. Dok je osiguranje pokrivalo u proseku 16.011 dolara, novopečene majke za vođenje trudnoće, porođaj i postporođajnu negu morale su iz svog džepa da plate 2.854 dolara, u zavisnosti od načina porođaja.
 
Utvrđeno je da je vaginalni porođaj značajno jeftiniji od carskog reza. Njegova cena je 14.768 dolara, dok je za carski rez potrebno izdvojiti 26.280 dolara. Osim toga, žene koje rode carskim rezom moraju same da namire dodatnih 500 dolara troškova oporavka.
 
Inače, u SAD-u je prvi put u sedam godina zabeležen skok broja porođaja. Mnogi Amerikanci ne mogu da priušte porođaj, a kamoli odgoj deteta. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, podizanje deteta u domaćinstvu bračnog para srednjeg dohotka dok dete ne napuni 17 godina košta 233.610 dolara, što ne pokriva cenu fakultetskog obrazovanja. Stanovanje, hrana i obrazovanje su na vrhu popisa najvećih troškova povezanih s decom, navodi se u izveštaju.
 
Ali, zbog inflacije, ta brojka iz 2015. sada, 2022. godine, iznosi 286.000 dolara.
  • alo

    04.08.2022 10:10
    zgubiše
    hejteri čitate li kako je u usa ! Srbija majka ! živela Srbija !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.