Nakon hiljadu godina bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britaniji

​U Velikoj Britaniji će uskoro, posle više od hiljadu godina, slobodni u prirodi živeti divlji bizoni.
Nakon hiljadu godina bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britaniji
Foto: Pixabay
U pitanju je deo eksperimenta u okviru projekta "Wilder Blean" koji ima za cilj obnovu čitavog sistema divljeg života na Ostrvu.
Bazirajući svoj eksperiment na značaju prirodnog ponašanja životinja u ekosistemu, naučnici su prezentovali program "Wilder Blean", kojim bi bizoni trebalo da deluju kao prirodni "inženjeri ekosistema".
"Ovim eksperimentom će gusta komercijalna borova šuma biti transformisana u prirodno i zdravo stanište ispunjeno životinjskim i biljnim svetom", predviđaju engleski biolozi.
 
Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sevrne Irske jedna je od prirodom najviše osiromašenih zemalja na svetu.
 
"Želimo da ovaj projekat označi početak nove ere očuvanja prirode u Velikoj Britaniji. Moramo da promenimo način na koji obnavljamo prirodne pejzaže, oslanjajući se manje na ljudsku intervenciju, a više na prirodne inženjere, poput bizona, vepra i dabra", naveli su naučnici.
 
Evropski bizon je najveća kopnena životinja u Evropi, a njegova težina može dostići i čitavu tonu. U divljini su izumrli pre jednog veka, ali je plan da se njihova populacija oporavi kroz projekte ponovnog uvođenja u prirodu širom Evrope.
  • Banderaš

    20.07.2022 18:17
    Engleski
    Kako se kaze Djuka na Engleskom jeziku?!
  • Kolonija!

    20.07.2022 09:17
    A kod nas jezera i reke zatrpane smećem, gore deponije tik pored mesta odmah do njiva, isušuju se jezera, zapušteni i zaprljani kanali, ispuštamo fekalije u najveće reke do nivoa saturacije, podižu iz Kine proterane zagađivačke industrije na najplodnijim oranicama, otimaju zemlju od seljaka da šire rudnike a rudu prerađuju u inostranstvu, planine nam bre miniraju!
  • Samo pitam

    20.07.2022 09:13
    I Đuka kupio stan u Londonu...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.