VIDEO: Mladunče medveda spaseno nakon što se prejelo "ludog meda"

Mladunče smeđeg medveda spaseno je u Turskoj u četvrtak nakon što je konzumiralo preteranu količinu "ludog meda".
Ludi med, poznat kao "deli bal" na turskom, u malim količinama proizvode pčelari u šumovitim područjima na visokoj nadmorskoj visini, kao što su planine Kaçkar iznad Crnog mora. Ako se pčele hrane dovoljnom količinom nektara rododendrona, koji proizvodi snažan neurotoksin zvan grajanotoksin, blatnocrveni med koji proizvode imaće oštar miris i gorak ukus.
Osim što pogađa čula, deli bal, koji se proizvodi samo u Turskoj i u podnožju Himalaja, široko se koristi u tradicionalnoj medicini i kao rekreacijska droga kod mlađih potrošača. Smatra se da gutanje kašičice ili uzimanje s vrućom vodom ili prokuvanim mlekom izaziva osećaj euforije, a ponekad čak i halucinacije.
Međutim, prevelika konzumacija može sniziti krvni pritisak na potencijalno opasan nivo i izazvati mučninu, nesvesticu, napade, aritmiju i, u retkim slučajevima, smrt. Desetine ljudi godišnje budu primljeni u bolnicu u Turskoj zbog trovanja ludim medom, a sada se to dogodilo i mladunčetu smeđeg medveda.
 
Videosnimak pokazuje vidno dezorijentisanu ženku medveda koja ne može da održi ravnotežu dok pokušava da sedne u zadnji deo kamiona. Životinju su do vozila prevezli meštani koji su je spasili iz šume u turskoj pokrajini Duzce nakon što su pretpostavili da je omamljena ludim medom. 
 
Zvaničnici turskog ministarstva poljoprivrede rekli su da je životinja u dobrom stanju nakon što ju je veterinar zbrinuo i da će verovatno biti puštena u divljinu narednih dana, prenosi Ladbible.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.