VIDEO: Snimljeno kako orke love i ubijaju morskog predatora - belu ajkulu

Naučnici koji godinama proučavaju život orki i velikih belih ajkula u svojim staništima objavili su dokaze koji potvrđuju da orke love velike bele ajkule.
Prvi direktan dokaz o tome da orke ubijaju bele ajkule u Južnoj Africi snimljen je iz helikoptera, dronom i iz čamaca koji prate ajkule, a rad je objavljen u časopisu Ekologija Ekološkog društva Amerike, prenosi RTS.
Snimak pruža nove dokaze da su orke sposobne da prate, hvataju i onesposobe bele ajkule. Naučnici ističu da su bele ajkule nekoliko puta bežale iz zaliva Mosel u Južnoj Africi.
 
"Ovo ponašanje nikada ranije nije bilo uočeno i nikada iz vazduha", rekla je glavna autorka Alison Tauner, viši naučnik za ajkule na Akademiji za ajkule u Gansbaju, Južna Afrika.
Studija takođe daje nove uvide u pokušaje ajkula da izbegnu napade orki. U dva slučaja, orke su se približavale ajkulama izbliza i polako, dok je ajkula, umesto da pobegne, ostala blizu orke, držeći je na vidiku - uobičajena strategija koju foke i kornjače koriste da izbegnu ajkule.
 
Međutim, orke love u grupama, a istraživači veruju da ovo ponašanje može biti strategija kruženja oko neprijatelja.
 
"Kitovi ubice su veoma inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih neverovatno efikasnim grabljivicama", rekao je specijalista za morske sisare i koautor studije dr Sajmon Elven, direktor organizacije "Sea Search" i naučni saradnik na Univerzitetu Stelenboš.
 
Nova studija je takođe analizirala podatke istraživanja dronova i ronilačkih čamaca u kavezima pre i posle ovih događaja predatorstva.
 
Autori sugerišu da ako više kitova ubica usvoji praksu lova na bele ajkule, ponašanje ajkula će imaće posledice na populaciju ajkula.
Posle napada orki, ajkule su nestale sa ove lokacije, a samo je jedna uočena u narednih 45 dana. Autori istraživanja smatraju da je ovo potvrda da su pobegle. 
 
Tokom prethodnih slučajeva napada utvrđeno je da ajkule napuštaju svoja ključna staništa, a to ima velike posledice na ekosistem i turizam povezan sa ajkulama.
 
  • 002211

    20.10.2022 11:43
    Bravo za orke. Ajkule su grozne životinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.