U Francuskoj otkrivena invazivna vrsta mrava iz Južne Amerike

U Francuskoj je nedavno otkrivena invazivna vrsta mrava iz Južne Amerike, takozvani električni ili vatreni mrav.
U Francuskoj otkrivena invazivna vrsta mrava iz Južne Amerike
Foto: Pixabay
Dug je samo 1,5 milimetara, ali ima veoma bolan ubod i predstavlja pretnju po biodiverzitet, izjavio je danas francuski istraživač.
Naučnik Olivije Blajt sa Mediteranskog instituta za biodiverzitet i ekologiju na Univerzitetu u Avinjonu izjavio je da je ta vrsta mrava otkrivena u Tulonu, na jugu Francuske.
Prema njegovim rečima, ti mravi su do sada na tlu Evrope otkriveni samo na području Malage u Španiji.
 
Blajt je za Frans pres rekao da je električni mrav identifikovan u Tulonu i da je reč o "super-koloniji" što znači da su ti mravi na tom mestu više od godinu dana. Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da su mravi stigli tokom prevoza nekih biljaka.
 
Taj mrav, stručno nazvan "wasmannia auropunctata", izuzetno je invazivan, čak i ako se kreće sporo, jer kombinuje "klasičan sistem polne reprodukcije i proizvodnju matica i mužjaka kloniranjem", rekao je stručnjak.
 
"Njegova snaga je brojnost", dodao je naučnik i naveo da njegov ubod izaziva "osećaj peckanja kao kad se dodirne kopriva", ali je jači i duži, jer traje dva do tri sata.
 
Mrav koristi ubod kao oružje da uništi druge insekte, a može da izazove slepilo kod nekih životinja. Kod ljudi, pored bolnih uboda, električni mrav može da izazove anafilaktički šok, ukoliko je osoba alergična na neke insekte.
 
Blajt je rekao da je iskorenjivanje te vrste mrava skupo, navodeći primer Kvinslenda, u Australiji, koji je od 2006. godine odvojio 30 miliona dolara za borbu protiv te vrste mrava.
 
Naučnik je pozvao zemlje članice Evropske unije da naprave plan iskorenjivanja tog insekta.

Teme

mravi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.