Rakun Branko se izgubio u Zagrebu: Opijen mirisima voća sakrio se na terasi

Terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba ponovo je imala posla nakon što su dobili dojavu da je u Zagrebu uočen nosati rakun, divlja životinja poreklom iz Južne Amerike.

Rakuna su u sredu prvo uočili kraj brane u Štefanovcu (zagrebačko područje iznad Dubrave), ali do dolaska stručnjaka mala zver je uspešno pobegla. Na sreću, danas je ponovno dojavljeno da se nosati rakun, kojem su dali ime Branko, spustio do Žutog brijega, prenosi N1 Zagreb.

"Nosati je rakun omirisao orahe i jabuke na terasi jedne kuće i opijen mirisima voća i zracima jesenjeg sunca odlučio 'ubiti oko'(da se odmori). Naš dolazak ga je razbudio. Svideo mu se život u prirodi podsljemenske zone, pa, logično, nije s nama samovoljno želeo da krene u nepoznato", kažu iz Skloništa.

"Utvrdili smo da je reč o mužjaku, najverovatnije starom oko šest meseci. Nismo hteli mnogo da mu smetamo jer nam je bilo važno da se odmori i na miru pojede prvi obrok sastavljen od voća, povrća i mesa. Branku su svidelo jelo napravljeno u kuhinji Zoološkog vrta. Šta nosati rakuni jedu, tamo dobro znaju jer u Vrtu živi grupa od 10 životinja starosti od 6 do 19 godina", dodaju iz ZOO-a.
 
Branko je najverovatnije nečiji ljubimac. Kako kažu, naviknut je na prisustvo ljudi, a mikročip nema pa se nadaju da će se njegov čovek javiti.

Ipak, uspeli su da ga ulove i odvedu u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba.

"Budući da je nosati rakun, mala zver iz Južne Amerike, na popisu invazivnih vrsta Evropske unije, njegov je pronalazak putem sistema za prijavu invazivnih vrsta prijavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja", poručili su iz Skloništa.

Teme

rakun
  • ...

    22.10.2022 19:00
    "uspesno pobegao"...
  • Zemlja čudesa

    22.10.2022 18:16
    Ima Branko sreće što se nije zadesio u Srbiji, očas posla bi ga pretvorili u šubaru Dejvi Kroketa.
  • Jovo Mome Torbica

    22.10.2022 16:55
    Citam - Radun Branko...hahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.