Tužna vest: Uginuo Tuan Tuan, mužjak panda kojeg je Kina poklonila Tajvanu

Panda Tuan Tuan, mužjak iz para džinovskih pandi koji je Kina poklonila Tajvanu, uginuo je danas posle kratke bolesti, saopšto je zoološki vrt Tajpeja.
Kina je poklonila zoološkom vrtu u Tajpeju par pandi Tuana Tuana i Juan Juan 2008. godine u vreme otopljavanja odnosa  Kine i Tajvana, ostrva sa samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.
Nije odmah dat uzrok smrti Tuana Tuana, ali raniji izveštaji su naveli da se verovalo da panda ima zloćudni tumor mozga, zbog čega je Kina ranije ovog meseca pomagala sa lečenjem životinje.
Tuan Tuan nije reagovao posle niza moždanih udara danas i stavljen je u indukovanu komu, prema medijskim izveštajima iz Tajvana, a prema navodima zoo vrta "srce je prestalo da mu kuca" oko 13 sati po lokalnom vremenu.
 
Par pandi je imao dva mladunčeta u Tajvanu. Prosečan životni vek panda u divljini je od 15 do 20 godina, a mogu da žive 30 godina i duže kada su pod negom ljudi.
 
Veze Pekinga i Tajpeja znatno su se pogoršale u godinama od dolaska para pandi, a Kina je prekinula veze 2016. posle izbora predsednice Tsai Ing-ven koja naginje ka nezavisnosti ostrva. Ona je ponovo izabrana 2020. godine.
 
Kina šalje pande u inostranstvo u znaku dobre volje, ali zadržava vlasništvo nad životinjama i nad njihovim mladuncima. Kao nezvanična nacionalna maskota životinje potiču iz jugozapadne Kine i retko se razmnožavaju a hrane se gotovo isključivo bambusom.
 
Procenjuje se da oko 1.800 pandi živi u divljini i još oko 500 u zoološkim vrtovima i rezervatima uglavnom u Sečuanu gde se smatraju zaštićenom vrstom, ali su pod pretnjom gubitka staništa.

Teme

panda

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.