Novi talas smrti slonova u Bocvani - ne zna se ni od čega ni koliko njih tačno

Bocvana istražuje novi talas smrti slonova na severu te zemlje, dve godine nakon što su vlasti saopštile da su prirodno proizvedeni toksini usmrtili više od 300 slonova.
Novi talas smrti slonova u Bocvani - ne zna se ni od čega ni koliko njih tačno
Foto: Pixabay
Mrtve slonove prva je pronašla grupa za zaštitu Slonovi bez granica" (EVB), koje je krajem oktobra izbrojala 57 leševa, uglavnom u oblasti nadomak Nacionalnog parka "Čobe", bogatog divljim životinjama, prenosi Rojters.
Odeljenje za divlje životinje i nacionalne parkove saopštilo je da još nije utvrđen ukupan broj uginulih životinja.
"Naša misija nije bila da prebrojimo sve mrtve slonove, već da uzmemo uzorke leševa, koje smo dostavili Nacionalnoj veterinarskoj laboratoriji na ispitivanje", naveo je direktor odeljenja Kabelo Senjaco.
 
On je rekao da se čekaju laboratorijski rezultati, a najnoviji leševi pronađeni su sa netaknutim kljovama, što verovatno isključujuje krivolov.
 
Senjaco je dodao da nema sličnosti između nedavnih smrtnih slučajeva i onih 2020. godine, ali nije izneo više detalja.
 
Nacionalni park "Čobe" nalazi se na oko 300 kilometara od oblasti gde je 2020. godine uginulo 330 slonova, što je povezano sa mikroskopskim organizmima – cijanobakterijama.
 
Ističe se da one ne proizvode sve cijanobakterijske toksine, ali naučnici kažu toksini sve češće javljaju zbog klimatskih promena uslovljenim podizanjem globalne temperature.
 
Rojters napominje da ukupna populacija slonova u Africi opada zbog krivolova, ali je u Bocvani, gde živi gotovo trećina tih afričkih sisara, njihov broj narastao na oko 130.000.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja