"Potpuno neverovatno": Ženka kita plivala 5.000 kilometara sa polomljenim leđima

Ženka grbavog kita po imenu Mesec preplivala je razdaljinu od voda Britanske Kolumbije u Kanadi do Havaja, koja iznosi 5.000 kilometara, sa slomljenim leđima.
"Potpuno neverovatno": Ženka kita plivala 5.000 kilometara sa polomljenim leđima
Foto: Pixabay
"Ne koristeći rep, ona je plivala gotovo prsnim stilom kako bi prevalila toliki put, što je potpuno neverovatno", rekla je istraživačica "Kitova Britanske Kolumbije", organizacije koja proučava kitove na zapadnoj obali, Dženi Vrej, prenosi Gardijan.
Kako navodi ovaj britanski list, u septembru ove godine dron je fotografisao grbavog kita, za kojeg se ispostavilo da je Mesec, sa teškom povredom donjeg dela leđa zbog čega je ceo donji deo njegog tela dobio neprirodan "s" oblik, što je verovatno rezultat sudara sa čamcem.
"Primećena je kod obale Mauija na Havajima, više od 4,800 kilometara daleko od mesta gde su istraživači prvi put primetili povredu", rekla je Vrej.
 
Grbavi kitovi dostižu dužinu od skoro 15 metara, teže skoro 45 tona i poznati su po velikim godišnjim migracijama, kada putuju od hladnih voda u blizini Aljaske sve do toplih voda Meksika i Havaja, gde se razmnožavaju i rađaju.
 
"Ove migracije deo su kulture kitova, njihove tradicije. Mesec je verovatno rođena na Havajima i tamo se vraća svake godine, zato što je tako videla od majke", rekla je Vrej.
 
Ona je ocenila da bilo kakav pokušaj eutanazije kita ne bi bio efikasan, jer bi tako nešto "zahtevalo koktel toksičnih supstanci, čime bi se rizikovalo trovanje morskog života koji bi se hranio njenim ostacima".
 
"Da je bila na kopnu, mogli bismo da intervenišemo, ali kako je u okeanu, zbog njene veličine ne možemo ništa da učinimo", rekla je ona.
 
Kako navodi Gardijan, poslednjih meseci tela grbavih kitova isplivavala su na obalu Britanske Kolumbije, a njihove smrti najverovatnije su posledice udaraca čamaca.
 
"Čak i ako pažljivo upravljate čamcem, može doći do sudara jer se kit iznenada pojavi ispred vas. Najvažnije je voziti sporo, posebno u oblastima gde znamo da ima kitova", ocenila je Dženi Vrej.
  • Neli

    12.12.2022 13:07
    Priroda
    Je svakako čudo ali ne bi bilo loše da je ipak malo pričuvamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.