Počinje nagradna igra brojanja ptica "Ko to tamo kljuca?" - svi pozvani da učestvuju

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje "Ptice moje hranilice", nagradnu akciju u zimskom prebrojavanju ptica koje žive u čovekovoj neposrednoj blizini.
Kako nagoveštava slogan ovogodišnjeg prebrojavanja - "Ko to tamo kljuca?" - sve što je potrebno da uradite jeste da u periodu od 27. do 29. januara prepoznate i prebrojite ptice na vašem balkonu, u bašti ili obližnjem parku a zatim rezultate brojanja prosledite Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
"Prethodnih godina 'Ptice moje hranilice' smo organizovali kao takmičenje u zimskoj prihrani ptica, ali kako je ove godine zima veoma blaga i na hranilicama ima manje ptica nego ranije, odlučili smo da izmenimo koncept takmičenja. Pre svega želimo da motivišemo ljude da malo uspore, osvrnu se i otkriju prirodu koja nas okružuje, a za koju ni ne slutimo koliko je bogata i zanimljiva. Nije važno koliko ptica prepoznate i izbrojite, svaka ptica se računa i svako ima jednake šanse da osvoji nagradu", kaže koordinatorka ove akcije Nataša Jančić.
Da biste učestvovali u nagradnoj akciji potrebno je da živite na teritoriji Srbije. Poželjno je, ali nije i obavezno da imate hranilicu za ptice. Kada odaberete lokaciju, posmatrajte ptice samo sat vremena u periodu od 27. do 29. januara i pošaljite rezultate: koliko ste jedinki koje vrste ptica videli. 
 
Svi učesnici će imati priliku da osvoje nagradu, bez obzira na broj viđenih vrsta. Javno nagradno izvlačenje srećnog dobitnika ili dobitnice biće 8. februara, u 12 časova, na nalozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica na društvenim mrežama, a nagrada je drvena baštenska hranilica za ptice i džak suncokreta.
 
Ukoliko želite da učestvujete u ovom takmičenju, neophodno je da se prijavite najkasnije do 25. januara OVDE.
 
Nakon prijave, dobićete detaljne instrukcije za učešće i besplatan PDF vodič sa savetima kako da napravite i održavate hranilicu i kako da prepoznate ptice u vašem okruženju. Pored toga, za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica možete koristiti aplikaciju "Ptice na dlanu" koju besplatno možete preuzeti na Android i iOS mobilnim uređajima. 
  • Jina

    17.01.2023 07:43
    Koje ptice? Posekoše stabla, ako ne stabla, onda krošnje, petarde ih rasteruju svake zime mesec dana. Ja ni u okolini grada ne vidim ptice.
  • Sandra

    16.01.2023 17:39
    Lepa akcija! Svakom kvartu trebaju hranilice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.