Kit na obali Havaja uginuo jer je pojeo veliku količinu đubreta

Kit koji se nasukao na obali Havaja tokom vikenda uginuo je najverovatnije zato što je pojeo velike količine ribarske mreže, plastičnih kesa i drugog morskog otpada.
Kit na obali Havaja uginuo jer je pojeo veliku količinu đubreta
Foto: Pixabay
To su naveli naučnici, ukazujući na pretnju za životinjski svet od miliona tona plastike koja završi u okeanima svake godine.
Telo kita dugog 17 metara i teškog 54.431 kilogram prvo je primećeno na grebenu kod ostrva Kauai u petak. Visoka plima ga je nanela do obale u subotu.
Direktorka laboratorije Univerziteta Havaja Kristi Vest rekla je da je bilo dovoljno stranih predmeta u otvorima intestinalnog trakta kita da blokiraju hranu. U stomaku kita pronađeno je šest zamki za ribe, sedam tipova ribarske mrerže, dva tipa plastičnih kesa, udica i drugi predmeti. Istražitelji su u stomaku našli i kosture riba,i ostatke drugih životinja.
 
Ovo je prvi slučaj da je kit u havajskim vodama uneo odbačenu opremu za ribarenje, rekli su zvaničnici.
 
Njegov stomak je bio toliko veliki da tim iz laboratorije nije mogao u potpunosti da ga ispita, i veruju da je bilo još materijala koji nisu mogli da izvuku.
 
Istražitelji nisu pronašli bilo kakve smetnje na drugim organima životinje koje su ispitali. Prikupili su uzorke da provere za bolesti i sprovedu dodatne testove. Kitovi pređu hiljade kilometara u okeanu, tako da nije jasno odakle su otpaci došli.
 
Naučnici kažu da se više od 35 miliona tona plastičnog zagađenja proizvede na Zemlji svake godine i da oko četvrtina od te količine završi u vodi.
Otpaci u morima nanose štetu brojnim vrstama.
 
Morske ptice mogu da unesu do osam odsto svoje težine u plastici. Ugrožene havajske foke i zelene morske kornjače mogu da budu uhvaćene u plastične mreže i uginu. Ajkule i drugi predatori jedu manje ribe koje se hrane sa mikro plastikom, što posle može da ugrozi njihovo zdravlje.
 
Pored toga što jedu plastiku veliki kitovi mogu da se povrede kada se upetljaju u ribarsku opremu ili druge konope u okeanu. Veliki kitovi su ugrožena vrsta i nalaze se u dubokim okeanima širom sveta. U izveštaju iz 2021. američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu procenjuje se da ima oko 4.500 ovakvih kitova u vodama oko havajskih ostrva.
  • Nevena

    04.02.2023 09:39
    Japanci ubiju 333 kita na godinu za koje imaju dozvolu. Za koliko se nezna koje odvuku iz mora? I onda se prave fini i moralno odgovorni za Oceane? Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.