VIDEO: U praškom zoo vrtu rodio se kineski pangolin, životinja kojoj preti izumiranje

Zoo vrt u Pragu objavio je rođenje ugroženog kineskog pangolina, egzotične istočnoazijske životinje poznate i pod imenom ljuskavac.
Mladunče sisara teško samo 135 grama je dobro dva dana nakon rođenja. Prema rečima direktora zoološkog vrta Miroslava Bobeka, to je prvi podmladak te vrste u nekom evropskom zoološkom vrtu. 
Prvi dani u životu novorođenčeta smatraju se kritičnim. Još je prerano za određivanje pola, rekli su iz zoo vrta.
Pangolinima preti izumiranje jer se njihovo meso u Aziji jede kao luksuzno jelo, a njihove se ljuske koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.
 
Roditelji pangolina, Run Hou Tang i Guo Bao, stigli su u Češku iz Tajvana prošlog aprila kao rezultat partnerstva između Praga i Tajpeja. Zbog te saradnje pogoršali su se odnosi Praga s Pekingom, koji samoupravni demokratski Tajvan smatra delom svoje teritorije.
 
Sa više od 1,5 miliona posetilaca prošle godine praški zoološki vrt jedna je od najposećenijih atrakcija u gradu.
 
  • Remezijanski

    06.02.2023 09:40
    Rodilo se nešto kinesko u sred Evrope.To je logično ,u je njegivi stanište.Neka je Evropi Bog na pompć

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.