Zmije mogu da vas čuju mnogo bolje nego što mislite

Ako ste dovoljno hrabri i usudite se da se dovoljno približite nekoj zmiji, videćete da životinja nema ništa što bi podsećalo na uši.
Zmije mogu da vas čuju mnogo bolje nego što mislite
Foto: Pixabay

Možda ćete zaključiti da zmije baš ne čuju dobro.

"Zmije su vrlo ranjiva, plašljiva bića koja se većinu vremena kriju, a imamo mnogo toga da naučimo od njih", kaže toksinološkinja Kristina Zdenek sa Univerziteta Kvinslend u Australiji.
I dok istraživači odavno znaju da zmije nisu gluve, verovalo se da je njihov sluh relativno slab u poređenju s drugim čulima kao što su vid ili ukus. Na primer, mlade borove zmije (Pituophis melanoleucus) više reaguju na vizuelne nadražaje, zbog čega se može zaključiti da imaju slab sluh, piše Science Alert.
 
Ipak postoje indikacije da je sluh vrlo važan za preživljavanje ovih životinja, jer im može služiti kao upozorenje da se približavaju predatori.
 
Proučavajući 19 vrsta zmija, uključujući one koje pužu po zemlji, vise s drveća i plutaju na vodi, Zdenek i njene kolege testirali su njihovu percepciju zvukova na frekvencijama između 0 i 459 Herca.
 
"Pustili smo jedan zvuk koji je izazivao vibraciju tla, a druga dva su putovala isključivo vazduhom. Tako smo mogli da testiramo obe vrste ‘sluha’ - taktilno osluškivanje preko krljušti na njihovim stomacima, kao i ono koje registruje njihovo unutrašnje uho", objašnjava Zdenek.
 
Različite vrste zmija na različite načine su reagovale na zvukove koji su putovali vazduhom, ali one koje pripadaju istom rodu reagovale su slično, što znači da su reakcije nasledne, objašnjava tim.
 
"Samo se jedan piton kretao prema zvuku, a smeđe zmije, taipani, a pogotovo smrtonosne riđovke, odmicale su se od njega", dodaje Zdenek.
 
Noćni australijski Ramzi piton, dužine do 2.7 metara i težine oko pet kilograma, bio je najveća zmija koju su istražitelji proučavali. Ona u prirodi ima malo predatora pa ima smisla da je manje oprezna od malih vrsta koje su najaktivnije danju. Ovi pitoni takođe love veći plen - vrane. Manje zmije, usprkos tome što su među najotrovnijima na svetu, mogu biti u opasnosti ako naiđu na grabljivice, vrane ili divlje mačke.

Teme

Zmije
  • w/e

    18.02.2023 14:32
    lol
    Zmije su toliko ranjive da su prezivele sve periode od kada postoje. Reptili, uopsteno su se pokazali kao najprilagodjeniji zivotu na Zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.