Na Korzici otkrivena nova vrsta sisara mačka-lisica

Na francuskom ostrvu Korzika identifikovana je nova vrsta sisara, mačka-lisica, koja ima osobine obe životinje.
Godinama je bila deo legende među lokalnim stanovništvom, a problem sa njom imali su i pastiri. Novom analizom gena otkriven je jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama severnog dela Korzike.
Velika mačka je godinama bila legenda na Korzici, pre nego što je jedna slučajno uhvaćena u kokošinjcu 2008. godine na severu tog francuskog ostrva.
"Verujemo da je to divlja  vrsta koja je bila poznata, ali nije naučno identifikovana jer je izuzetno neupadljiva životinja sa noćnim navikama. Mačka-lisica je deo naše pastirske mitologije. Iz generacije u generaciju pričali su priče o tome kako će šumske mačke napasti  ovce i koze. Mačka se razlikuje od normalne pripitomljene mačke jer je duža od prosečne mačke, može da poraste do jednog metra. Ima veće uši, duge očnjake i crni čuperak na kraju repa", istakao je Pjer Bendeti, glavni tehničar za životnu sredinu francuske kancelarije za šume i lov.
Ostale prepoznatljive karakteristike mačke-lisice su linije na prednjim nogama, tamna boja zadnjih nogu i smeđe dlake na stomaku.
 
Dlaka joj je gusta i svilenkasta, i štiti ovu mačku od buva, krpelja i drugih štetočina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.