Novi napadi kitova-ubica kod španske obale - brod umalo potonuo

Kitovi-ubice ponovo terorišu moreplovce kod južne obale Španije, a u najnovijem napadu teško su oštetile jedrenjak i udarajući u njega probile trup.
Novi napadi kitova-ubica kod španske obale - brod umalo potonuo
Foto: Pixabay

Posadu su spasile hitne službe, koje su i odšlepale brod u luku.

U najnovijem od desetina napada na brodove ove godine u blizini španske i portugalske obale, grupa orki je u ranim jutarnjim časovima počela da udara u jedrenjak "Mistik" koji je išao ka Gibraltaru, prenosi RTS.
 
Kitovi su uspeli da slome kormilo, a potom i probiju trup, pa je brod počeo da tone. Posada je hitno obavestila špansku obalsku stražu.
Hitne službe odmah su poslale brod i helikopter da pomognu i pokušaju da spasu brod dužina 20 metara i posadu na njemu.
 
Uspeli su uz pomoć pumpi da spreče da potone, a potom ga odvukli do luke Barbate u provinciji Kadiz.
 
Prema podacima istraživačke grupe GTOA, koja prati populaciju orki kod Iberijskog poluostrva, ovaj incident je jedan od najmanje 20 sličnih koji su se odigrali samo ovog meseca u okolini Gibraltarskog moreuza.
Početkom maja, jahta "Champagne" pretrpela je sličan napad, ali spasilačke službe nisu mogle da je spasu, već su evakuisali posadu, a jahta je potonula.
 
Još nije poznato zašto orke u ovom području napadaju brodove. Iako poznate kao kitovi-ubice, orke su zapravo deo familije delfina. Mogu da narastu do osam metara dužine i teže šest tona.
  • Sonar

    27.05.2023 18:56
    digitalizacija
    sonari?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.