Korona masovno ubija mačke na Kipru, veterinari im daju anti-kovid pilule za ljude

Veterinarske službe na Kipru počele su da koriste anti-kovid pilule, iz zaliha prvobitno namenjenih ljudima, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa među mačkama.
Korona masovno ubija mačke na Kipru, veterinari im daju anti-kovid pilule za ljude
Foto: Pixabay
Kiparsko Ministarstvo zdravlja je počelo da sprovodi tretman 8. avgusta, na Međunarodni dan mačaka, za koji se nada da će dovesti do kraja širenja virusa koji je ubio hiljade mačaka u toj zemlji, piše Gardijan.
Lokalne vlasti su navele da će u zemlju stići 2.000 paketa, odnosno 80.000 anti-kovid pilula. Na Kipru je zabeležen alarmantan porast slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) izazvanog koronavirusom koji je, ako se ne leči, skoro uvek fatalan.
Virus je prvi put primećen u januaru u Nikoziji, a u roku od nekoliko meseci se proširio na celo ostrvo. 
 
Kiparsko Društvo za zaštitu mačaka nedavno je objavilo da je od januara oko 300.000 mačaka, kako pripitomljenih, tako i lutalica, stradalo kao rezultat prenosa FIP-a.
 
S druge strane, lokalne vlasti poručuju da je reč o preterivanju, i da je zabeleženo 8.000 smrtnih slučajeva. 
 
Kipar je poznat po svojoj velikoj populaciji mačaka. Legenda kaže da je mačke donela Sveta Jelena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koja je naredila da ih pošalju iz Palestine i Egipta kako bi oslobodile ostrvo od zmija otrovnica, navodi britanski list.
  • gluposti

    10.08.2023 18:24
    Pobrkali su koronu kod mačaka koja postoji od pamtiveka i "koronu" iz pLandemije tj. izmišljotinu iz 2020.
    Korona kod mačaka samo naruši imunitet pa su podložnije infekcijama i to samo mačke koje žive na ulici ili u nehigijenskim uslovima sa još mačaka.
    Apsolutno nema veze sa "koronom" i ljudima.
  • mačkar

    10.08.2023 11:59
    Ja koliko znam, oko 97% mačaka koje dođu u kontakt sa FIP virusom, nastavi da živi sa njim bez ikakvog ispoljavanja bolesti. U samo oko 3% slučajeva bolest se ispolji a tada u najvećem broju (za tih 3%) bolest je fatalna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.