Štene najskuplje rase psa na svetu košta i do dva miliona dolara

Najskuplji prodati pas na svetu štene je zlatnog tibetanskog mastifa za koje je jedan Kinez izdvojio čak dva miliona dolara.
Štene najskuplje rase psa na svetu košta i do dva miliona dolara
Foto: Pixabay
Štene je prilikom prodaje imalo 90 kilograma i bilo je visoko 80 centimetara.
Izraz mastif Evropljani su koristili za sve velike rase pasa, pa je taj naziv dat i ovoj pasmini, koja je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Kako kaže i naziv, ova rasa potiče sa Tibeta, gde su se (uključujući područje Himalaja) koristili kao psi čuvari stoke, ali i kuća svojih gospodara. Sve do sredine 20. veka rasa koja je poznata i pod nazivom Do Khyi u Evropi je bila gotovo nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.
Postoji nekoliko legendi o njegovom poreklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Biča Božjeg, a postoji i ona koja kaže da je tibetski mastif "božji pas" jer predstavlja transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.
 
Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivači su se bacili na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje. Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija zahteva mnogo vremena.
 
Ova vrsta smatra se jednom od najzdravijih rasa, s obzirom na to da je tokom procesa evolucije bio otporan na većinu bolesti. Neverovatan je podatak da tokom svog života u većini slučajeva ova rasa ne oboli ni od jedne bolesti.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    26.09.2023 14:06
    Мој пас није толико скуп , али је толико расан да има и буве с'педигром !
    (Мр Пит & 12 'гуслача')
  • Svetlana

    24.09.2023 07:11
    Najbolji
    Najbolja "rasa" je DODz! Domaca Obicna Dzukela!
    Pametni, odani i umiljati! A ucinite i dobro delo. Spasite neko jadno stene ulice i pruzite mu dom. A ono vam stostruko vrati prijateljstvom do kraja zivota.
  • Cvilidreta

    05.09.2023 00:41
    Hrani se, čedo moje
    Taj...hmm...'pas'...pojede mesečno više hrane nego obor svinja za godinu dana, elem - dok si se okren'o a ono ker te doveo do prosjačkog štapa...batali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.