VIDEO Morska voda kod Tajlanda pozelenela: Cvetanje planktona uzrokuje velike probleme

U istočnoj tajlandskoj provinciji Čonburi, morska voda zaliva je kroz zelene boje.
Međutim, kada bolje pogledate, voda je gusta, ljigava i miriše na travu i mrtvu ribu. Naime, u toku je cvetanje planktona, navodi Rojters, a prenosi N1.
Iako morske životinje – ribe i kitovi – jedu plankton, on se takođe može pokazati toksičnim u velikim količinama.
Kada dođe do cvetanja, u okeanu je manje kiseonika, pa dolazi do uginuća riba, školjki i drugih stvorenja, što stvara i probleme u prirodnom lancu ishrane, kao i u ribarstvu.
 
"Ovo je prvi put da sam video ovoliko (planktona) otkako sam rođen, što znači da je ove godine situacija veoma teška", kaže pomorski naučnik Tanuspong Pokavanič, dok prolazi pored mrtve morske jegulje koja pluta na površini vode, da bi prikupio uzorke.
 
Trenutno pogođena oblast, za koju Tanuspong i njegov tim procenjuju da čini oko četvrtine tajlandskog Gornjeg zaliva, pola izgleda potpuno zeleno, dok je druga polovina bliže obali postala braon. Od zagađenja i mrtvog planktona, objašnjava naučnik.
 
"Plankton u vodi će (ili) potrošiti sve hranljive materije i napredovati, ili će umreti zbog nedostatka svetlosti. Njihovi leševi će zatim potonuti na morsko dno i raspasti se", kaže Tanuspong.
 
Proces propadanja uzrokuje niske uslove kiseonika u vodi i to takođe utiče na morski život.
 
Duž obale se nalazi više od 260 parcela za uzgoj dagnji, od kojih je više od 80 odsto već ozbiljno pogođeno cvetanjem planktona, prema podacima iz Udruženja ribara Čonburi.
 
 
Podaci Ministarstva za ribarstvo iz 2021. pokazuju da Čonburi može da proizvede 2.086 tona dagnji ​​godišnje, čija je vrednost oko milion dolara.
 
"Šteta je izgleda 100 odsto. One jednostavno padaju kada ih protresete. Nema živih, sve su mrtvi, uključujući i ostrige", rekao je za Rojters 47-godišnji lokalni ribar Suhat Buavat, koji ima više od 10 parcela, dok pregleda svoje mrtve školjke.
 
Procenjuje da će zvog svetanja planktona njegovi ove godine biti 14.000 dolara.
 
Tanuspong i njegov naučni tim istražuju veze ovako izraženog cvetanja sa klimatskim promenama i fenomenom El Ninjo, jer u planktonu dominira vrsta Noctiluca, za koju se verovalo da je izumrla a koja se vratila s El Ninjom u sezoni 2019/220.
On se nada da će njegov tim doći do podataka koji se mogu koristiti za predviđanje budućeg svetanja planktona, što može pomoći ribarima i uzgajivačima dagni, ostriga itd. Ali, kako ističe, ako sami ne nastavimo da čuvamo planetu, ništa se neće promeniti.
 
Rojters podseća da toplotni talasi širom sveta stvaraju sve veću zabrinutost, navodeći kao primer hiljade mrtvih riba na plažama Teksasa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.