Okeani i mora sve zagađeniji: Mame delfini preko mleka truju svoje bebe

Dok ljudsko majčino mleko pomaže bebama da ojačaju imuni sistem, nova studija da majka delfina prenosi trajne organske zagađivače (POP) na svoje mlade i tako ih "truje".
Okeani i mora sve zagađeniji: Mame delfini preko mleka truju svoje bebe
Foto: Pixabay
Naučnici su analizirali kako se lipofilna jedinjenja, uključujući DDT, PCB, PBDE, HCH i CHLD, akumuliraju u salu morskih sisara i kako se ovi zagađivači prenose sa ženki u laktaciji na njihovo potomstvo, prenosi N1.
Naučnici su prikupili uzorke placente, krvi i mleka parova delfina majka/dete da bi procenili dinamiku prenosa zagađivača od majke. Studija je merila početne nivoe POP-a, koji su pojedinačno varirali, a bili su povezani sa uzrastom i reproduktivnom istorijom ženki.
Davn Noren, vodeći autorka studije, navela je u izjavi Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) da novorođenčad delfina dobijaju najveću koncentraciju zagađivača ubrzo po rođenju, a to je vreme kada su najranjivija.
 
"Sisari se i dalje neurološki razvijaju nakon rođenja, tako da je velika izloženost u ranoj fazi i velika briga za njihov dalji razvoj", dodao je Noren.
 
Prema istraživanjima ovim POP-ovima, zagađivačima, je potrebno mnogo vremena da se razgrade u životnoj sredini i da se bioakumuliraju u lancu ishrane jer se skladište u salu morskih životinja.
 
Sa porastom zagađenja morskih voda koncentracija ovih supstanci postaje sve viša u telima životinja zbog lanca ishrane, uključujući delfine i druge morske sisare.
 
"Istraživanjem je primećeno da su se koncentracije u serumu i mleku majke delfina smanjivale tokom vremena dojenja dok su se nivoi POP u njihovim bebama povećavali", rekao je Noren.
 
Ovi nalazi su pružili važne informacije o tome kako se zagađivači šire u okeanu i pomogli da se razume opasnost zagađenja po delfine, ali i mlade kitove.
  • priroda

    09.11.2023 10:45
    apokalipsa
    I , sta ce ljudski rod preduzeti povodom ovoga_ , nista naravno. Zagadjenje se nastavlja, zivotinje ce izumreti a ljudi veruju da se njima nista nece lose desiti....
  • Nena

    09.11.2023 09:58
    Tužno
    Dzaba informacije kad odgovorni nece ni odgovarati ni promeniti svoje informacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.