VIDEO: Britanija vratila pande Kini: Nisu htele da se pare, a mužjak na kraju i kastriran zbog raka

Jedine velike pande na području Velike Britanije vraćene su u ponedeljak u Kinu nakon što su u zoološkom vrtu u Edinburgu provele 12 godina, ne uspevši da osiguraju potomstvo.
Radnici zoo vrta u Škotskoj su se nadali da će ženka Tian Tian i mužak Yang Guang imati mlade, ali to im nije uspelo.  
 
"Tužno je što se Tian Tian nije razmnožavala ovde, naravno da bismo jako voleli da se to dogodilo, ali nije neobično u slučaju velikih pandi", rekao je Sajmon Girling, šef veterinarske službe u Kraljevskom škotskom zoološkom društvu (RZSS).
 
"Tužni smo što odlaze, to su dve divne individue koje smo jako dobro upoznali", dodao je on. 
Pande će po dolasku u Kinu provesti neko vreme u karantinu pre nego što se vrate u rezervat blizu Čengdua, glavnog grada jugozapadne kineske pokrajine Sečuan. Onde na području planina Qionglai i Jiajin, na području od 9.245 km2, živi i razmnožava se više od 30 odsto svetske populacije jako ugroženih velikih panda. 
 
Tian Tian i Yang Guang u zoološki vrt u Edinburgu stigle su u decembru 2011. u sklopu desetogodišnjeg sporazuma između RZSS-a i Kineskog udruženja za zaštitu divljih životinja, koji je kasnije produžen za dve godine. Međutim, ubrzo je postalo jasno da njih dvoje nisu željni parenja.
Stručnjaci iz Edinburga i veterinari iz Kine bezuspešno su osam puta pokušali veštačku oplodnju. Svi pokušaji prekinuti su 2021. nakon što je Yang Guang kastriran zbog raka testisa.
 
 
Poznato je da je velike pande teško uzgajati u zarobljeništvu jer medvedi gube interes za parenje prirodnim putem - ili jednostavno ne znaju kako.
 
Ženka pande ima jedan estrusni ciklus, u proleće, u kojem je plodna samo 24 do 36 sati, prema organizaciji za zaštitu prirode "Pandas International".
 
 
Pokušaji uzgoja pandi u zarobljeništvu započeli su u Kini 1955. Prva velika panda Ming Ming rođena je u zoološkom vrtu u Pekingu 1963. godine. Pande u divljini žive u jugozapadnoj Kini, duž tibetanske visoravni.
  • čiča

    05.12.2023 13:01
    velikodušnost Britanije
    A skulpture koje su pokrali iz Grčke ne vraćaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.