Prijavite se za zimski popis: Ljubitelji ptica sa stručnjacima na terenu širom Srbije

Građani koji su ljubitelji ptica i ove godine mogu da učestvuju u zimskom popisu ptica vodenih staništa, koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Reč je o međunarodnoj akciji koja je najmasovnija i najstarija aktivnost praćenja brojnih divljih ptica u svetu, započete 1966. godine, a koja se odvija i u Srbiji.
 
Popis počinje danas i traje do kraja meseca, tako da građani mogu da se uključe u bilo kom trenutku.
"Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima. Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji kako bismo održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke", kaže Marko Šćiban, koordinator ovog popisa u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).
 
Društvo će pojedine lokalitete obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode. Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.
"Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dodatno, u decembru je održano četiri, a tokom januara biće organizovane još četiri terenske i teorijske obuke za sve zainteresovane (Požega, Deronje, Niš, Sombor). I bez obuke, dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost", dodaje Šćiban.
 
Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti. 
 
 
Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija "Wetlands International". 
 
Aktivisti će iskoristiti priliku i nadležnim organima prijavljivati dokumentovane oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.
 
Ukoliko ste zainteresovani da doprinesete zimskom popisu ptica, dobrodošli ste prijavom na mejl iwc@pticesrbije.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.