Kitovi koji su bili zarobljeni u ledu uspeli da se oslobode

Jato kitova ubica uspelo je da se izvuče iz morskog leda kod japanskog ostrva Hokaido, piše BBC.
"Verujemo da su uspeli da pobegnu", rekao je lokalni zvaničnik u primorskom gradu Rausu, nakon što su pregledali najnovije snimke tog područja.
 
Nagađaju da su se kitovi verovatno probili između pukotina u ledu. Kod nekih od njih su na poslednjim snimcima viđeni i tragovi krvi oko usta, što je verovatno rezultat pokušaja probijanja leda.
Podsetimo, grupa od najmanje 10 kitova ubica (orki) ostala je zarobljena u morskom ledu kod Hokaida, javila je u utorak japanska televizija NHK.
 
Prvi ih je uočio lokalni ribar i pozvao obalnu stražu, ali niko nije mogao da im pomogne.  
"Nemamo drugog izbora nego da čekamo da led pukne i da se kitovi izvuku", rekao je juče jedan zvaničnik.
 
Ipak, kitovi su uspeli da se spasu.
 
 
Godine 2005. godine dogodila se slična stvar, a kitovi su tada, nažalost, uginuli.
 
Kitovi inače mogu dugo da budu pod vodom, ali kitovi ubice generalno ostaju uronjeni samo nekoliko minuta.
 
More kod istočnog Hokaida, najsevernijeg glavnog japanskog ostrva, svake zime je prekriveno ledom. Količina leda poslednjih godina se smanjila zbog porasta temperature mora uzrokovanog klimatskom krizom. Stručnjaci su objasnili da je nedostatak vetra ove nedelje značio da su se ledene ploče jedva pomerile.
  • Mima

    09.02.2024 16:19
    Jedinstvena planeta
    Cuvajmo planetu. Biljni i životinjski svet su deo ekosistema od koga zavisi nas zivot. Učimo decu da je priroda na ovoj planeti jedinstvena i sa njenim nestankom nestaće i ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.