Baš kao i ljudi: Istraživanje pokazalo da mladi majmuni vole da zadirkuju roditelje

Naučnici sa Instituta Maks Plank otkrili su da pojedine vrste majmuna tokom komunikacije sa pripadnicima svoje vrste koriste zadirkivanje.
Baš kao i ljudi: Istraživanje pokazalo da mladi majmuni vole da zadirkuju roditelje
Foto: Pixabay
To je ustanovljeno na osnovu posmatranja 75 sati video snimaka velikih majmuna iz zoo vrtova u Lajpcigu u Nemačkoj i San Dijegu u Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
Naučnici su prepoznali 18 različitih vrsta zadirkivanja u kojima jedinke, uglavnom starosti od tri do pet godina, zadirkuju druge majmune, prenosi Gardijan.
Ispostavilo se da su majmuni bockali druge, gurali ih i potom bežali, nudili predmete, a zatim ih povlačili nazad, telom udarali jedni o druge, zabijali lice u lica drugih, vukli pramenove krzna, delove tela i golicali se međusobno.
 
Istraživanjem je obuhvaćeno devet bonobo majmuna, po četiri orangutana i gorile i 17 šimpanzi, a bockanje je bilo najčešći oblik zadirkivanja, primećeno i kod odraslih i kod njihovih mladunaca.
Mladunci su češće u odnosu na svoje roditelje udarali i mahali delovima tela, dok su odrasli bili nežniji u odnosu na njih i više primenjivali golicanje.
 
"Ono što je zanimljivo jeste to da smo pronašli sličnosti sa ljudskim zadirkivanjem beba. Kada ljudska odojčad zadirkuju svoju majku obično gledaju u lice svoje majke tražeći reakciju. To vidimo i kod ovih velikih majmuna", rekla je Izabel Laumer sa Instituta Maks Plank za ponašanje životinja u Konstancu u Nemačkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.