Kambodža želi da poveća broj tigrova

Kambodža se nada da će ove godine dovesti četiri tigra u okviru sporazuma potpisanog sa Indijom, čiji je cilj obnavljanje populacije tih velikih mačaka u zemlji, navodi Ministarstvo životne sredine.
Kambodža želi da poveća broj tigrova
Foto: Pixabay
Kambodžanska džungla je nekada bila dom desetinama indokineskih tigrova, ali zaštitnici prirode kažu da je krivolov uništio tu vrstu.
 
Poslednje viđenje tigra u Kambodži zabeleženo je 2007. automatskom kamerom, a tigar je 2016. godine proglašen "izumrlom vrstom" u toj azijskoj zemlji.
"Mužjak i tri ženke trebalo bi da stignu u Kambodžu krajem 2024. godine", rekao je za AFP portparol Ministarstva životne sredine, ne precizirajući vrstu tigrova koji će biti uvezeni.
 
Tigrovi će biti poslati u šumu koja se prostire na 90 hektara, unutar rezervata za divlje životinje Tatai, u zapadnoj provinciji Koh Kong, kako bi se aklimatizovali pre nego što budu pušteni u divljinu.
Kambodžanske vlasti su ove nedelje počele da postavljaju više od 400 kamera, u radijusu od jednog kilometra, u rezervatu planina Kardamom za praćenje divljih životinja, posebno životinja koje tigrovi love, kao što su jeleni i divlje svinje.
 
"Informacije koje se prikupe na taj način pomoći će razmnožavanju tigrova", rekao je portparol ministarstva i dodao da, ako projekat prođe glatko, u narednih pet godina biće dovedeno još 12 tigrova.
 
Krčenje šuma i krivolov uništili su populaciju tigrova širom Azije, a najviše su pogođene Kambodža, Laos i Vijetnam. Ostalo ih je u diviljni manje od 200 u Tajlandu i 23 u Mjanmaru.
 
Kambodža i Indija potpisale su 2022. memorandum o razumevanju o obnavljanju populacije tigrova i njihovih staništa.
 
Indijska populacija divljih tigrova procenjuje se na oko 3.600, prema zvaničnim podacima objavljenim prošle godine. U Indiji je bila velika kampanja očuvanja te životinjske vrste.

Teme

tigar
  • Zemlja čudesa

    20.02.2024 01:51
    Ni srpski ekonomski tigar se ne oseća najbolje. Izraubovan, olinjan, isfucan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.