Kambodža želi da poveća broj tigrova

Kambodža se nada da će ove godine dovesti četiri tigra u okviru sporazuma potpisanog sa Indijom, čiji je cilj obnavljanje populacije tih velikih mačaka u zemlji, navodi Ministarstvo životne sredine.
Kambodža želi da poveća broj tigrova
Foto: Pixabay
Kambodžanska džungla je nekada bila dom desetinama indokineskih tigrova, ali zaštitnici prirode kažu da je krivolov uništio tu vrstu.
 
Poslednje viđenje tigra u Kambodži zabeleženo je 2007. automatskom kamerom, a tigar je 2016. godine proglašen "izumrlom vrstom" u toj azijskoj zemlji.
"Mužjak i tri ženke trebalo bi da stignu u Kambodžu krajem 2024. godine", rekao je za AFP portparol Ministarstva životne sredine, ne precizirajući vrstu tigrova koji će biti uvezeni.
 
Tigrovi će biti poslati u šumu koja se prostire na 90 hektara, unutar rezervata za divlje životinje Tatai, u zapadnoj provinciji Koh Kong, kako bi se aklimatizovali pre nego što budu pušteni u divljinu.
Kambodžanske vlasti su ove nedelje počele da postavljaju više od 400 kamera, u radijusu od jednog kilometra, u rezervatu planina Kardamom za praćenje divljih životinja, posebno životinja koje tigrovi love, kao što su jeleni i divlje svinje.
 
"Informacije koje se prikupe na taj način pomoći će razmnožavanju tigrova", rekao je portparol ministarstva i dodao da, ako projekat prođe glatko, u narednih pet godina biće dovedeno još 12 tigrova.
 
Krčenje šuma i krivolov uništili su populaciju tigrova širom Azije, a najviše su pogođene Kambodža, Laos i Vijetnam. Ostalo ih je u diviljni manje od 200 u Tajlandu i 23 u Mjanmaru.
 
Kambodža i Indija potpisale su 2022. memorandum o razumevanju o obnavljanju populacije tigrova i njihovih staništa.
 
Indijska populacija divljih tigrova procenjuje se na oko 3.600, prema zvaničnim podacima objavljenim prošle godine. U Indiji je bila velika kampanja očuvanja te životinjske vrste.

Teme

tigar
  • Zemlja čudesa

    20.02.2024 01:51
    Ni srpski ekonomski tigar se ne oseća najbolje. Izraubovan, olinjan, isfucan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.