Bangladeš zabranio udomljavanje divljih slonova

Viši sud u Daki zabranio je udomljavanje divljih slonova, a tu odluku su aktivisti za prava životinja pozdravili kao "istorijsku".
Bangladeš zabranio udomljavanje divljih slonova
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Viši sud je suspendovao sve dozvole za uzgoj slonova u zatočeništvu", rekao je za Frans pres zamenik državnog tužioca Amit Das Gupta.
 
Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, oko 100 azijskih slonova nalazi se u zatočeništvu u Bangladešu, a dvostruko više u divljini.
Bangladeš je nekada bio jedan od glavnih domova azijskih slonova, ali se njihova populacija smanjila zbog krivolova i uništavanja prirodnog staništa, toliko da su sada ugroženi u toj zemlji. 
 
Kako se seča šuma i poljoprivreda šire na teritoriju staništa slonova, mlade životinje se hvataju u brdima na severu i jugoistoku zemlje.
Odeljenje za šumarstvo dalo je ranije dozvole cirkusima i grupama za raskrčivanje šuma da koriste slonove za vuču stabala.
 
Zamenik državnog tužioca je rekao da su slonovi eksploatisani i korišćeni za prosjačenje, čime su prekršeni uslovi za davanje dozvola.
 
Aktivisti za prava životinja nadaju se da će presuda Višeg suda staviti tačku na često brutalnu obuku slonova.
 
"Ovo je istorijska odluka", rekao je Rakibul Hake Emil, direktor Fondacije za dobrobit životinja (PAV), grupe koja se bori za prava životinja u Bangladešu.
 
PAV i glumac Džaja Ahsan pokrenuli su sudsku parnicu za zabranu izdavanja dozvola.
 
"Vlasnici privatnih dozvola, uključujući i cirkuse, brutalno odvajaju bebe slonova od njihovih majki, vezuju ih mesecima, a zatim ih muče da bi ih naučili trikovima“, navela je fondacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.