VIDEO: Orka za samo dva minuta ubila veliku belu ajkulu

Naučnici su nedavno snimili zastrašujući prizor u kom je jedan kit ubica za samo dva minuta ubio veliku belu ajkulu, što je dokaz da ovi moćni morski sisari ne moraju uvek da love u jatima.
VIDEO: Orka za samo dva minuta ubila veliku belu ajkulu
Foto: Pixabay
U videu se vidi kako ajkula očajnički pokušava da pobegne, pre nego što nestane ispod površine. Nedugo potom, orka mirno otplivava, noseći u čeljustima ajkulinu jetru.
 
U studiji objavljenoj 1. marta u stručnom časopisu "African Journal of Marine Science" naučnici su potvrdili da je reč o prvom snimljenom slučaju da jedna orka ulovi i pojede veliku belu ajkulu bez pomoći drugih pripadnika svoje vrste.
Incident se dogodio u junu prošle godine, kada su istraživači na turističkim brodovima prepoznali dve orke, poznate kao Port i Starbord, zbog njihovih oborenih leđnih peraja južno od Ostrva foka u Južnoafričkoj Republici. Te dve jedinke već su stekle reputaciju zastrašujućih lovaca, koji timski napadaju bele ajkule i jedu njihovu jetru bogatu nutrijentima.
 
Nedugo potom, primetili su i 2,5 metara dugu belu ajkulu koju je pojurio Starbord. 
Kit ubica zgrabio je ribu za leđno peraje i prodrmusao je, a zatim joj precizno otvorio utrobu na mestu gde se nalazi jetra. Port je sve to vreme bio udaljen oko 100 metara i nije učestvovao u lovu.
 
"Trenutak kada je Starbord brzo uvrebao moju omiljenu vrstu ajkula bio je poražavajući, ali i izuzetno moćan", rekla je za Live Science Ester Džejkobs, osnivačica inicijative za očuvanje ajkula "Keep Fin Alive", koja je videla napad.
 
 
Iako posmatrači nisu videli trenutak kada je Starbord izvadio ajkulinu jetru, pošto se to desilo pod vodom, oni veruju da je ona u svakom slučaju uginula na licu mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.