Mačka u Japanu upala u bure puno opasne hemikalije: U toku potraga za njom, upitno da li je živa

Fukujami, grad u Japanu, u stanju je pripravnosti zbog mačke koja je upala u rezervoar opasnih hemikalija pre nego što je nestala u noći.
Mačka u Japanu upala u bure puno opasne hemikalije: U toku potraga za njom, upitno da li je živa
Foto: Pixabay
Zvaničnici u Fukujami rekli su da su pojačali patrole i upozorili stanovnike da se ne približavaju životinji, koja je poslednji put viđena na sigurnosnim snimcima kako napušta fabriku oplata u nedelju.
 
Trag otisaka šapa koji je radnik otkrio u ponedeljak doveo je do tri metra dubokog bureta sa heksavalentnim hromom, hemikalijom koja izaziva rak i koja može izazvati osip i upalu ako se dodirne ili udiše, rekli su zvaničnici.
Pretresi i potrage u komšiluku još nisu pronašli mačku, a ostaje nejasno da li je životinja živa, rekao je zvaničnik gradske većnice Fukujame.
 
Akihiro Kobajaši, direktor fabrike "Nomura Mekki Fukuyama", rekao je da je čaršav koji je prekrivao hemijsko bure pronađen delimično pocepan kada su se zaposleni vratili na posao nakon vikenda. Radnici su od tada u potrazi za mačkom.
Zaposleni u fabrici obično nose zaštitnu odeću i među osobljem nisu prijavljeni nikakvi zdravstveni problemi, dodao je Kobajaši.
 
Heksavalentni hrom ili hrom-6 je možda najpoznatiji kao kancerogena hemikalija prikazana u filmu "Erin Brokovič" iz 2000. godine, sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. Dramatizacija, zasnovana na stvarnom pravnom slučaju, fokusira se na borbu titularnog aktiviste protiv komunalne kompanije optužene da zagađuje vodu u ruralnoj kalifornijskoj zajednici, uzrokujući povećan nivo raka i smrt među njenim stanovnicima.
 
Supstanca je "štetna za oči, kožu i respiratorni sistem", prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
 
"Radnici mogu biti oštećeni zbog izlaganja heksavalentnom hromu", piše CDC na svojoj veb stranici i dodaje da nivo izloženosti "zavisi od doze, trajanja i posla koji se obavlja."
 
Stručnjaci sumnjaju da bi mačka mogla dugo da preživi nakon kontakta sa supstancom.
"Čak i ako bi krzno zaštitilo kožu od momentalnog dobijanja velikih opekotina, mačke čiste svoje krzno ližući ga, premeštajući korozivni rastvor u usta", rekla je Linda Šenk, istraživačica specijalizovana za procenu hemijskog rizika na Institutu Karolinska u Švedskoj.
 
Dodala je kako pretpostavlja da je mačka nažalost mrtva ili će uskoro uginuti od hemijskih opekotina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.