VIDEO: Tek što je otkrivena, džinovska anakonda već ubijena - naučnici ogorčeni

Pre nešto više od mesec dana svet je saznao da u brazilskoj prašumi postoji anakonda dugačka skoro sedam metara.
Ovekovečio ju je holandski biolog Frejk Vonk (40) koji se slikao kako pliva pored nje. Međutim, u nedelju je u reci Formozo pronađeno telo džinovske zmije Ana Julije, kako su joj naučnici dali ime. Veruje se da su je ubili lovci, prenosi N1.
 
Holandski biolog podelio je na društvenim mrežama vest o smrti zmije.
 
"S puno bola u srcu želim da vas obavestim da je moćna velika zelena anakonda s kojom sam plivao pronađena mrtva u reci ovog vikenda. Čuo sam iz raznih izvora da je ubijena, iako još nema zvaničnog izveštaja koji bi potvrdio uzrok smrti. Tako sam tužan i tako ljut u isto vreme! Kakav tužan i tragičan gubitak", napisao je Vonk na Instagramu.
Prema njegovim rečima, anakonda je bila zdrava i u naponu života, a pred njom su bile godine života u kojima je mogla da da mnogo potomaka.
 
"Budući da nema mnogo ovih kolosalnih džinovskih zmija koje plivaju uokolo, udarac biodiverzitetu (a posebno ovoj specifičnoj vrsti) je groman", napisao je on.
 
 
Otkriće severne zelene anakonde objavljeno je 16. februara u naučnom časopisu "Diversity". 
Glavni autor studije profesor Hesus Rivas je objasnio je da su prvi put shvatili da postoji više od jedne vrste zelene anakonde pre više od 15 godina, te je zajedno sa svojom suprugom doktorkom Sarom Korej-Rivas krenuo da analizira biološke uzorke kako bi pronašli genetske razlike i na taj način potvrdili njihove sumnje.
 
Grupa naučnika, predvođena profesorom Brajanom Frijem, koji je jedan od koautora studije prof. Rivasa, otkrila je ovu gotovo deset miliona godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani (Waorani) dok su snimali seriju "Pole to Pole".
 
 
Poziv vođe plemena Huaorani da tim naučnika uđe u njihovu teritoriju u ekvadorskoj Amazoniji bio je "jedan od samo nekoliko odobrenih od 1958. godine", rekao je profesor Brajan.
 
"Naš tim je dobio redak poziv - istražiti regiju i prikupiti uzorke populacije anakonda", objašnjava naučnik.
 
Vođa plemena je vodio tim u desetodnevnu potragu za anakondama, koje su za plemenske članove bile svetinja. Tim je koristio kanue niz reku u regionu Bameno, gde su otkrili nekoliko anakondi kako vrebaju u plićaku, pripremajući se za lov.
Amazonija ima dva odvojena sliva. Veći sliv na jugu, koji obuhvata Brazil, Boliviju, Peru i delove Francuske Gvajane, dom je južne zelene anakonde. Manji sliv na severu, koji se odnosi na Kolumbiju, Ekvador, Gvajanu, Surinam, Trinidad, Venecuelu i delove Francuske Gvajane, dom je novootkrivenoj severnoj zelenoj anakondi.
 
Profesor Fraj je rekao da se vrsta severne zelene anakonde odvojila od južne zelene anakonde pre skoro 10 miliona godina i genetski se razlikuju 5,5 odsto.
  • Аy Dios

    28.03.2024 09:20
    mio
    que tragedia!
  • MikaSlika

    28.03.2024 08:52
    sve za sliku
    Otkrio lokaciju ugrožene vrste sa celim svetom zbog insta lajkova i sada mu je žao. Naravno, nije mu žao zato što je direktno odgovoran za ovo što se desilo.
  • Jaa

    28.03.2024 08:38
    ..."ako i ova nema kozni kais idemo kuci"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.