Otkriven morski crv star 425 miliona godina, bio dug osam centimetara

Ostaci praistorijskoj morskog crva starog 425 miliona godina iskopani su u britanskom selu Lentvardajn.
Otkriven morski crv star 425 miliona godina, bio dug osam centimetara
Foto: Pixabay
Naučnici veruju da je otkriveni crv (Radnorscolex latus) živeo na dnu okeana pre 425 miliona godina, kada je britansko ostrvo bilo pod vodom.
 
Iako su fosilni ostaci Radnorscolex latus-a prvi put otkriveni pre jednog veka, tehnologija nije bila dovoljno napredna da omogući paleontolozima da ih detaljno ispitaju.
Stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu koristili su najsavremenije tehnike snimanja kako bi analizirali ostatke.
 
Nalazi su pokazali da je ovaj crv imao redove oštrih zuba i kuka na glavi, koje bi se zakačio za zemlju i pomerao snagom svog tela. 
Uprkos tome što je grabežljivac, analiza pokazuje da je bio dug samo osam centimetara.
 
Istraživači su rekli da Radnorscolex latus pripada grupi izumrlih životinja sličnih crvima poznatih kao paleoskolecidi, koje su potpuno zbrisane pre oko 400 miliona godina zbog brze promene klime i nivoa mora.
 
Analiza ostataka ukazuje da je crv imao grlo koje je mogao da izbaci iz sebe da bi hvatao hranu na dnu okeana, a prema rečima Ričija Hovarda iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, crv podseća na ogromne crve iz poznatog holivudskog filma "Dina".
 
"Mislimo da nisu bili suviše probirljivi kada je reč o ishranu i verovatno su gurali grlo u blato i hvatali šta god bi pronašli", rekao je Hovard.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja