Pripremite akvarijum pre odlaska na godišnji odmor

U vreme godišnjih odmora ili kada idete na duži put obavezno pripremite akvarijum.
U vreme godišnjih odmora ili kada idete na duži put obavezno pripremite akvarijum.

Ono što treba da znate je da vaši ljubimci mogu čak deset do petnaest dana biti ostavljeni bez svakodnevne nege, naravno, ukoliko im se obezbede neki drugi minimalni uslovi.

Akvarijumske ribice, kao i njihovi srodnici iz slobodnih voda, mogu više vremena provesti bez hrane, pogotovo ako ih spoljni uslovi prinude na manje kretanja, mirovanje i usporenje svih životnih funkcija. A to se, u akvarističkim uslovima postiže isključivanjem svetla i neuznemiravanjem ribica.

Jednostavnije rečeno, dovoljno je da pred polazak ugasite svetlo na akvarijumu, postepeno snizite temperaturu na granične vrednosti, promenite deo vode, povećate areaciju akvarijuma, očistite akvarijum, pokupite otpatke, uginule biljke i listiće, po potrebi možete postaviti i automatsku hranilicu.

Čak je manji rizik ostaviti ih bez hrane nekoliko dana, nego rizikovati da neko neiskusan ubaci veću količinu hrane i izazove organska raspadanja. Ta organska raspadanja su daleko opasnija za ribice nego kraća ili duža gladovanja. Zato je daleko važnije da pred polazak pažljivo "pretresete" dno vašeg akvarijuma (usisivačem za akvarijume na primer), i osvežite vodu. Svakako da će se duže odsustvovanje svetla odraziti malo i na bilje u akvarijumu ali osvežena voda sa dodatkom mineralnih materija ili treseta oko korena, ublažiće i to (odustvo svetla znači da bilje počinje da troši više kiseonika tako da je svetlo ipak potrebno ali ne u tolikom intezitetu kao kada ste kod kuće).

Ono što je bitno je da po povratku sa godišnjeg odmora ribicama date vrlo malo hrane, jer sam filter usled dugog nehranjenja smanji svoju funkciju pa mu je potrebno određeno vreme da preradi veću količinu izmeta ribica. Da bi poboljšali zravsteno stanje ribica posle dužeg nehranjenja dobro je dodavati vitamine fištamin u vodu i hraniti ih kvalitetnijom hranom koja je namenjena određenim vrstama ribica.

Pet Centar u ponudi ima hranu Tetra i Karlie koje se koriste tokom vašeg odsustva, a koje se sporije otapaju pa samim tim i duže traju tako da ribice možete ostaviti nedelju dana i više bez hrane. Za sva pitanja i savete možete se obratiti akvaristima u Pet Centru. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.