Problemi sa zubima kod činčila

Problemi sa zubima su jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod činčila.
Problemi sa zubima su jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod činčila.

Činčile od rođenja imaju 20 zuba i to 4 sekutića i 16 kutnjaka, očnjake nemaju. Zubi kod činčile rastu čitav život i imaju žućkasto narandžastu boju, dok su beli zubi moguć zdravstveni problem a ukazuju na manjak kalcijuma.

Problemi sa zubima kod činčile se najčešće uoče kada je proces već poodmakao. Činčila slabo uzima hranu, mrvi kad jede, slini, može se pojaviti iscedak iz nosa, oka, itd. Za razliku od kunića gde se prerasli zubi lako skracuju, kod činčila to nije slučaj i najčešće može još pogoršati stanje.

Zbog toga je izuzetno važno da činčila od dana kada stigne kod novih vlasnika uvek ima seno 24h dnevno. Ono je izuzetno korisno za zdravlje digestivnog sistema a istovremeno pomaže trošenju zuba, sipinu kost ili mineralni kamen koji je bogat izvor kalcijuma istovremeno i pomaže trošenje zuba, zatim drvene igračkice i grančice koje pored igranja takođe korisno deluju na trošenje zuba. Sigurno drvo za činčilu su jabuka, kruška, šipak, dunja, vrba, breza itd. Ukoliko sami tražite drvca vodite računa da nisu prskana, a uvek je bezbednije kupiti ih u većim petshopovima.

S obzirom da su činčile ranije uzgajane samo za krzno, ljudima nije bilo bitno održavanje činčila kroz duži niz godina i zbog toga su se njihovim međusobnim ukrštanjem, ne vodeći računa o genetici, pojavile bolesti zuba koje karakterišu nekontrolisan i nepravilan rast zuba gornje vilice, gore kroz sinuse ili u donjoj vilici kroz bradu što je izuzetno bolan i dugotrajan proces, i najčešće mu nema leka.

Činčila će biti mirna, potištena, neće jesti i pojačano će sliniti. Kod genetski nasledne malokluzije problem će se pojaviti bez obzira što ste vašoj životinji obezbedili sve uslove od samog početka a pojavljuje se u bilo kojoj godini života. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.