Morsko prase - idealan ljubimac za decu

Zamorac ili morsko prase je idealan kućni ljubimac za decu.
Zamorac ili morsko prase je idealan kućni ljubimac za decu.

Znatiželjni su, druželjubivi i retko se razdraže i ugrizu vlasnika. Životni vek mu je 4-8 godina. Najpoznatije vrste su englesko, paragvajsko i argentinsko morsko prase.

Vode poreklo iz centralnog dela Južne Amerike. U 16. veku španski osvajači prenose ih u Evropu pa su tako dobili ime: doneti su preko mora i oglašavaju se kao prase. Osnovna podela je kratkodlaki mekane, svilene i duge dlake.

Morski prasići vole društvo i bili bi idealno da ih u kavezu ima bar dvoje. Naklakše je da ih nabavite dok su mali. Ukoliko ih naknadno spojite upoznavanje mora biti postepeno.

Morski prasići su prilično aktivni i zahtevaju dosta prostora. Kavez ne sme da bude manji od 120x60cm i da ne bude niži od 50cm. Ako je kavez manji, morsko prase se mora češće puštati u šetnju po stanu. U samom kavezu potrebno je obezbediti mesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i prostor za nesmetano kretanje. Ako se pušta da šeta po stanu, posebna pažnja se mora obratiti na to da ne gricka električne kablove ili otrovne biljke.

Dno kaveza treba da bude posuto piljevinom koju treba svakodnevno čistiti kako bi se izbegli neprijatni mirisi i pojava bolesti.

Zamorci su biljojedi. Osnovu ishrane čini seno koje mora biti uvek dostupno. Uz seno treba da im se daje i mešavina semenja za morske prasiće, a svakodnevno im treba davati sveže voće i povrće: spanać, celer, šargarepu, krastavac, jabuku, breskve, itd. Sveža voda treba da bude stalno dostupna.

Morski prasići su veoma osetljivi na nedostatak vitamina C, jer ga za razliku od drugih glodara ne sintetišu samostalno, i zbog toga je važno dodavati vitamin C u vodu za piće. To je naravno posebno napravljen vitamin C za morske prasiće, nije onaj koji se koristi za ljudsku upotrebu.

Morske prasiće i opremu za njih, piljevinu, hranu, različite igračke, glodalice, pa i vitamin C možete naći u Pet Centru, Sentandrejski put 11b. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

  • vlasnik

    29.06.2014 12:36
    nabavio ga za dete... zeznuo se... smrdi kao puma :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.