Kako postupiti ako se vaš ljubimac teže povredi?

Povrede kod pasa i mačaka u današnje vreme sve češće nastaju kao posledica udarca automobila, motora, bicikla, zatim kao posledica padova sa visine i drugo.

Povrede kod pasa i mačaka u današnje vreme sve češće nastaju kao posledica udarca automobila, motora, bicikla, zatim kao posledica padova sa visine i drugo.

 

Uglavnom se to dešava u večernjim časovima kada je vidljivost slaba, pri lošim vremenskim uslovima, kod mladih životinja koje nisu imale kontakt sa saobraćajem, na nepoznatom terenu, kada se prilikom trčanja i igre pas ne snađe dovoljno brzo i upadne u neki kanal ili prolaz, mačke veoma sklone incidentima ispadnu kroz prozor jureći ptice, ili preskačući sa balkona na balkon. Ovakvi slučajevi u zavisnosti od stepena povreda zatevaju hitan odlazak kod veterinara a na vlasnicima je da u težim slučajevima životinjama pruže prvu pomoć.

U slučajevima kada se ljubimac povredi prilikom pada, najpre mu treba staviti povodac i sprečiti dalje kretanje. Povređenu životinju uneti u stan. Ne morate odmah nuditi vodu i hranu. Pogledajte da li ima nekog krvarenja ili otvorenog preloma. Ukoliko se pojavi obilno krvarenje, stavite kakav tampon, od gaze, zavoja ili čiste krpe i brzo idite do veterinara.
Ako postoji otvoren prelom zaštitite taj deo sa što manje pomeranja, tek da se povređeni deo zaštiti od lizanja i dalje kontaminacije. Te povrede i spoljna krvarenja uglavnom nisu životno opasne, dok unutrašnje jesu, ali se ona dijagnostikuju ultrazvučno i vi nažalost ne možete mnogo pomoći, osim da budete što pre u ambulanti.

Posebno treba da obratite pažnju na disanje, jer prilikom takvih povreda dolazi često do trauma grudnog koša, odnosno pluća. Pucanje plućnog krila, komunikacija sa spoljašnjom sredinom nastala frakturom rebra, ili prodor vazduha iz pluća podkožno, su povrede koje se najčešće javljaju kao posledica pada. Zbrinjavanje ovakvih pacijenata podrazumeva upotrebu rendgena kao dijagnostičkog sredstva. Ponekad ozbiljniji problemi sa disanjem mogu nastati tek nakon jedan do dva sata, dok se ne razviju patološke promene kao sto je edem pluća, kolaps plućnog krila. Na vlasniku je da obrati pažnju na pojavu disanja pri čemu se jako grče stomačni mišići tzv. abdominalno disanje, što opet može da sugeriše da je došlo i do povrede dijafragme, pa može doći do prodora organa iz stomaka u grudnu duplju.

Ukoliko je disanje stabilno, nema otvorenih preloma, krvarenja, pogledajte kako se povređeni ljubimac kreće, da li štedi neku nogu, da li okreće glavu na stranu, da li reaguje na dozivanje. Nije preporučljivo da vlasnik obavlja pregled, jer može da se dogodi da zbog jakog bola dođe do odbrambene reakcije u vidu ujeda. Nemojte davati sami i napamet lekove pre nego sto se obavi pregled životinje, ne vršite imobilizaciju pre nego se ustanovi specifikacija povreda. Obezbedite što je moguće više mirovanja, budite u kontaktu sa veterinarom, a ukoliko ste u mogućnosti, odvedite povređenog ljubimca na pregled i potrebnu terapiju.

Nekada se mogu javiti prikrivrene povrede koje zahtevaju određene dijagnostičke metode i veoma je bitno ustanoviti ih ili potvrditi da ih nema, prvenstveno povrede i krvarenja u abdomenu, ruptura slezine, jetre. U svakom slučaju, preventiva je veoma bitna. Sprečite vaše ljubimce da se šetkaju po simsovima i balkonima, ne puštajte ih da jurcaju po terenima koji vam nisu poznati, držite ih pod kontrolom. Terase možete osigurati sigurnosnim mrežama kako bi sprečili mogućnost povređivanja mačaka.

U Pet centru možete pronaći veliki broj kvalitetne opreme: povodaca, amova, zaštitnih mreža koji će vam pomoći da vaše ljubimce držite pod kontrolom na sigurnom i na taj način izbegnete mogućnost njihovog povređivanja. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

  • 23.09.2014 07:17
    Uspavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.