Zašto pas trese nogu dok ga češkate po stomaku?

Svaki put kada mazite svog psa po stomaku, njegove zadnje noge počnu da "trče". Pitate se zašto? Odgovor je – evolucija.

Svaki put kada mazite svog psa po stomaku, njegove zadnje noge počnu da "trče". Pitate se zašto? Odgovor je – evolucija.

Psi mašu zadnjim nogama kada im mazimo stomak i to ne mogu da kontrolišu. U pitanju je nesvesni refleks, kaže stručnjak za pse, doktor Mark Bekof iz Kolorada.

- Na primer, ako dodirnete vrući šporet, čak i pre nego što vaš mozak shvati da je u pitanju nešto bolno, kičmena moždina vam je već to primetila i poslala signal koji uzrokuje refleksno pomeranje ruke. Kada biste morali da čekate da vam mozak shvati da ste u opasnosti, to kašnjenje moglo bi da uzrokuje ozbiljnu  povredu ili smrt -  kaže veterinar, doktor Lor Haug.

Kod pasa je češanje i osećaj da ga nešto golica znak da je opasni parazit ili buva tu, pa je s vremenom nastao refleks koji bi trebalo da otera napasnika. Taj refleks je toliko prirodan da ga veterinari mogu koristiti za dijagnostiku neuroloških problema – poput udarca gumenim čekićem u ljudsko koleno.

  • 04.12.2014 10:51
    Zato što je kreten.
  • 02.12.2014 02:06
    Moj trese rukama.
  • eeeeeeeeeee

    01.12.2014 08:37
    opsssssssssss
    najvernijiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.