Jod je neophodan za normalan rast i razvoj dece

Dok se beba razvija u materici i u prvim godinama života, zdrava balansirana ishrana je neophodna za pravilan razvoj mozga.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda u ishrani i inteligencije, naročito u fazi trudnoće i najranijem periodu života deteta.
 
Nepravilna ili nebalansirana ishrana u ranom detinjstvu direktno remeti učenje i razvoj, a nedostatak joda kod dece može izazvati ozbiljne fizičke i mentalne poremećaje, usled čega se koeficijent inteligencije umanjuje za 10-15 bodova.
 
Istraživanje sprovedeno 2006. godine pokazalo je da se dovoljnim unosom joda kod školske dece koja imaju već umeren nedostatak joda, poboljšava fina motorika, vizuelno razumevanje i rešavanje zadataka i proces obrade informacija. Upravo zato, jod je neophodan za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije.
 
Zemlja i voda u blizini mora su veoma bogate jodom, tako da su prirodni izvori joda morska riba, plodovi mora, morska trava ali i mlečni proizvodi, jaja, kao i biljke koje rastu na tlu bogatom jodom. Značajne količine nalaze se u jodiranoj kuhinjskoj soli.
 
Jod se brzo i lako resorbuje iz vode. Jedina mineralna voda u Evropi, koja u sebi sadrži rastvoren jod je Minaqua. Zdravstvena korist ove jodne vode poznata je više od jednog veka. Godine 1912. osvojila je velike zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom "Franc Jozefova voda".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.