Naučnici razvili veštačke posteljice za istraživanje uzroka pobačaja

Naučnici su razvili mini posteljice, kako ih nazivaju, u svrhu temeljnog istraživanja uzroka pobačaja, mrtvorođenih beba i drugih poremećaja tokom trudnoće.
Sićušni organoidi oponašaju posteljicu u ovom slučaju. Pomoću njih će istraživači će lakše uvideti kako se razvija tkivo tokom zdrave trudnoće i šta de dešava kada nešto nije uredu.
 
Ove veštačke posteljice čine se toliko stvarnim da mogu da zavaraju testove za trudnoću.
 
"Ukoliko test za trudnoću ubacimo u sredinu posteljice, on pokazuje da je pozitivan", kazao je Ešli Mafet, profesor reproduktivne imunologije na Univerzitetu u Kembridžu i jedan od članova istraživačkog tima.
 
Prilikom zdrave trudnoće, posteljica raste, pričvršćuje se za zid materice i daje kiseonik i hranjive materije za bebu. Takođe, luči hormone koji su potrebni majci i uklanja otpad iz krvi fetusa.
 
Pobačaji se mogu desiti kada posteljica ne obavlja svoje funkcije. Do sada je bilo teško proučavati šta se tačno desi u takvim slučajevima jer naučnici nemaju posteljice za proučavanje.
 
"Sada možemo započeti s eksperimentima o tome kako se posteljica razvija unutar materice i šta utiče na njen razvoj", rekao je Mofat.
 
Veštačke posteljice takođe će pomoći pri proveri sigurnosti korišćenja novih lekova u ranoj trudnoći i rasvetliti kako hromozomske abnormalnosti mogu poremetiti normalni razvoj deteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.