Zube ne treba prati odmah nakon jela, u tuš kabini ili na wc šolji

Stranica Bright Side je prikupila nekoliko saveta zubara o tome na koje sitnice treba obratiti pažnju pri jelu i dnevnim aktivnostima da bi se što bolje očuvao kvalitet zuba.
Zube ne treba prati odmah nakon jela, u tuš kabini ili na wc šolji
Foto: Pixabay
Zube ne treba prati odmah nakon jela zato što zubi i desni omekšaju tokom jela pa ih je lakše oštetiti ako ih odmah istrljate četkicom. Stručnjaci preporučuju da sačekate 30 do 40 minuta nakon jela.
 
Iako plivanje ne uzrokuje nikakve negativne posledice na telu, ne preporučuje vam se da dovodite usta u kontakt s vodom iz bazena. Razlog ovome jeste činjenica da se za dezinfekciju i održavanje vode koriste hemikalije koje su štetne za zube. Naučnici su u osamdesetim sproveli istraživanje u kojem je utvrđeno da 40 odsto ispitanih profesionalnih plivača ima velike probleme sa zubima.
 
Kafu pijte što je brže moguće i izbegavajte razvlačenje konzumiranja na više od 20 minuta jer tako dajete više vremena kofeinu da uništava desni i boju zuba.
 
Zube uvek perite posebno, nikada to nemojte raditi u isto vreme kada se tuširate ili na šolji. Ovo je proces kojem treba da se u potpunosti posvetite. Stručnjaci savetuju da pustite omiljenu pesmu sebi i svom detetu, jer ćete mu na taj način skrenuti pažnju dva-tri minuta.
 
Takođe se ne preporučuje bušenje jezika ili žvakanje leda, jer obe aktivnosti mogu poremetiti desni i zube i zbog toga vam mogu ispasti plombe.
  • Marija

    19.12.2018 08:31
    He, he i kod nas se, vec 6 godina, vise puta dnevno cuje "Servis za pranje zuba" :).
  • B

    06.12.2018 16:05
    Ideje
    Nisu lose ove ideje, mada ih je malo teze sprovesti u praksi.
    Recite Bosancu da popije kafu za 20 min. Nema sanse!
    Tesko je plivati i ne dovoditi usta u kontakt s vodom, osim ako se pliva prsno ili ledjno.
    Sto se tice pesme za pranje zuba, predlozio bih apsolutnog favorita moje cerke: "Servis za pranje zuba". Pocinje ovako:
    Jutros je javila radio Kuba
    Otvoren je servis za pranje zuba...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.