Studija: Crveno meso treba oporezivati, spasilo bi živote

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi da spreči oko 220.000 smrti godišnje i uštedeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj nezi, tvrdi se u novoj studiji Univerziteta u Oksfordu.
Studija: Crveno meso treba oporezivati, spasilo bi živote
Foto: Pixabay
Prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i jagnjetina "verovatno jesu" kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Uz to se povezuju sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom. 
 
Marko Springman, glavni autor studije, veruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači podstaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta. 
 
"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sisteme", rekao je Springman. 
 
Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 odsto na globalnom nivou. 
 
"Niko ne želi da mu vlada govori šta da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cenu", rekao je Springman. 
 
I to nije sve. Nedavno sprovedena studija pokazala je kako je veća verovatnoća da će manični ljudi u svojoj ishrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, viršli, salame i drugih mesnih prerađevina. 
  • Trt

    21.12.2018 11:51
    @Orwell Vegan

    Realno i da ne jedem meso, kupovao bih pljesku svakog dana i krišom je bacao, samo da neko ne pomisli da se u bilo čemu slažem s tobom; pa umro bih od sramote.
  • zvecha

    20.12.2018 20:37
    sica
    treba sve i ovo i ono samo dajte pare
  • Malo istine

    19.12.2018 18:27
    Prvo, kod nas se antibiotici ne koriste u toj meri na koju aludirate. Drugo, svinje za klanje sa farmi teze do 130kg. Te od 300kg su obicne matore krmace koje su se prasile 10 puta. Trece, brzo se ugoje zbog daleko obilnije ishrane, jer smo u mogucnosti da proizvedemo dovoljno hrane za njih, za razliku od pre samo 100 godina. Te studije su obicne ankete, veze nemaju sa eksperimentalnim dokazivanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).