Flaše koje sportisti koriste tokom treninga mogu biti leglo bakterija

Bočice iz koje sportisti piju vodu ili neki drugi napitak tokom treninga mogu biti leglo bakterija ukoliko se ne održavaju na odgovarajući način, piše Popsugar.com.
Flaše koje sportisti koriste tokom treninga mogu biti leglo bakterija
Foto: Pixabay
Rezultati istraživanja sprovedenog 2018. godine u Brazilu sugerišu da se na bočicama s vodom, naročito na onima koje nosite u teretanu, može nalaziti mnogo više bakterija nego što mislite.
 
Pokazalo se kako je 83 odsto korišćenih boca za trening kontaminirano, odnosno zagađeno. Tokom istraživanja je upoređeno 30 čistih nekorišćenih boca s 30 korišćenih, koje pripadaju sportistima.
 
Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u nosu, pod pazuhom i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluzokože, stafilokoki dospevaju u tkivo i tu mogu izazvati lokalnu infekciju. 
 
Istraživači naglašavaju da nema potrebe za panikom jer ove bakterije najčešće neće prouzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište. Ipak, sugerišu da je bocu neophodno prati nakon svakog korišćenja.
 
Takođe, naglasili su kako je uvek mnogo bolja opcija odabrati metalne ili staklene flaše, a izbegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.